Segítőkutya lesz egy Hétesből mentett állat
Hírek
2024. márc. 27.

Segítőkutya lesz egy Hétesből mentett állat

A hétesi szemétkupac tetejéről a segítőkutya vizsgáig jutott el Latte. Az állat két évvel ezelőtt került a Putrinka Állat és Természetvédő Alapítványhoz.

Két évvel ezelőtt negyven kutyát mentettek ki Hétesből az Ózdi Állategészségügyi Telep munkatársai a Szurkolók az Állatokért Alapítvánnyal és a Putrinka Állat és Természetvédő Alapítvánnyal együtt. Utóbbi szervezet vezetője kutyakiképzéssel foglalkozik, ő vette magához az apróságokat és az anyjukat is. Lattéban pedig meglátta a lehetőséget.

„Léteznek ilyen kölyök tesztek, amikkel a kölyökkutyáknak a temperamentumát, a különböző ingerekre való reakcióikat tudjuk mérni. Ezek meghatározzák azt, hogy esetleg a későbbiekben milyen munkára foghatóak. Latte kiemelkedően, több dologban is jeleskedett, többek között abban is, hogy a későbbiekben alkalmas lesz terápiás kutyának” - mondta Joánovits Andrea, a Putrinka Állat és Természetvédő Alapítvány habilitációs kutyakiképzője.

Jelenleg kereső és terápiás kutyának is tanul. Utóbbiból áprilisban fog vizsgázni. Miután ez sikerül, gyerekeket segít majd.

„Nagyon sokan kérdezik tőlünk, hogy lelkileg hogyan bírjuk ezt a feladatot elvégezni, mert nagyon szomorú esetekkel találkozunk, de pontosan Latténak az esete az, és a hozzá hasonló kutyáknak, akiknek sikerül az élete. Ez ad nekünk erőt a további munkához” - fogalmazott Fidrus Péter, az Ózdi Állategészségügyi Telep telepvezetője.

Latte története nagy siker és példa, hogy a befogott, ebtelepre került kutyákban is rengeteg lehetőség van, csak esélyt kell adni nekik.