Elfogadta a Helyi Választási Bizottság a szavazólapokon szereplő adatokat
Politika
2024. máj. 15.

Elfogadta a Helyi Választási Bizottság a szavazólapokon szereplő adatokat

Hivatalosan is jóváhagyta a Helyi Választási Bizottság a szavazólapokra kerülő sorrendet és adatokat. A mintát aláírva és lepecsételve hitelesítették a tagok.

Elfogadták a szavazólapon kialakult sorrendet. Tegnap délután ülésezett a Helyi Választási Bizottság, ahol a polgármesterjelöltek, az egyéni választókerületi jelöltek, valamint a helyi nemzetiségi jelöltek szavazólapon szereplő adatait is jóváhagyták. A tagok egyesével ellenőrizték, hogy a sorsoláson kialakult sorrend megfelelően szerepel-e az íveken. A mintát aláírva és lepecsételve hitelesítették, ezt követően kerül majd a nyomdába. A második napirendi pontban a bírságolást tárgyalták. A vissza nem vitt ajánlóívekért laponként 1000 Ft-ot kell minden jelöltnek fizetni. A polgármesterjelöltek közül 3, az egyéni választókerületi jelöltekből 2, a helyi roma nemzetiségi önkormányzat jelöltjeiből pedig 4 fő adott le kevesebb ívet, mint amennyit átvett. A szavazólapok esetében a polgármesterjelölteknél várható esetleges változás a feltüntetett neveknél, hiszen két jelöltet elutasított a helyi, valamint a területi választási bizottság is. Ez három nap múlva emelkedik jogerőre. A jelöltek előtt a bírósági út még nyitva áll.

„Ha ezek jogerősek, akkor ezen a szavazólapon, meglátjuk, hogy mennyi jelölt fog szerepelni. Két eset lehetséges. Ha a nyomdába hamarabb elküldik, mint ahogy jogerőre emelkedik, akkor mind a hat rajta szerepel, csak ki kell húzni. Ez egy nagyon komoly munkát jelent a Nemzeti Választási Irodának. Amennyiben ez a jogerőre emelkedés, ami a mi számításaink szerint pénteken fog lejárni, megtörténik, még tudjuk jelezni az NVI-nek, hogy a nyomdába küldés előtt még van korrekció” - mondta dr. Almási Csaba, jegyző.