Elhunyt Benyhe László
Város
2024. ápr. 7.

Elhunyt Benyhe László

Elhunyt Benyhe László az Ózdi Ipari Örökségvédők Baráti Körének alapítója, vezetője, a kohászat egykori mérnöke.

Benyhe László 1944. december 3-án született Ózdon, köztiszteletben álló szülők gyermekeként. A Gyári Iskola és az Ózdi József Attila Gimnázium befejezése után a miskolci Nehézipari Műszaki Egyetemen gépészmérnöki oklevelet szerzett.

Az Ózdi Kohászati Üzemekben helyezkedett el, munkásságának döntő része is ehhez a vállalathoz kapcsolódott. Tervezőként, csoportvezetőként, majd a Gépész Osztály osztályvezetőjeként tevékenykedett. Számos gyári, városi fejlesztési-beruházás és felújítás kötődik nevéhez. 1983-ban kinevezték az Értékelemző Iroda vezetőjének. Az ózdi kohászat első privatizációja után az ÓKÜ több vezérigazgatója mellett dolgozott. A kohászatnál eltöltött 31 év után az ARATRUM Kft-nél, majd a Keller Építőipari Kft.-nél helyezkedett el, ahol műszaki vezetőként a kivitelezési építőiparban tevékenykedett 2004. évi nyugdíjazásáig.

Kiváló kapcsolatteremtő és szervező képességekkel rendelkezett. Részt vett az ózdi sportéletben, kézilabdázott, kosarazott. Fontos szerepet játszott az ózdi teniszsport megújításában. Nyugdíjasként Ózd város ipartörténetének feltárásával, tárgyi és szellemi értékeinek megőrzésével foglalkozott. Az Ózdi Ipari Örökségvédők Baráti Kör alapítójaként aktív szerepe volt az ipartörténeti értékek kutatásában. Többek között hozzá fűződik a gyári duda megszólaltatása. Örökségvédőként minden évben pályamunkákat írt Ózd történetével kapcsolatos témákban. Tanulmányai a helyi Lajos Árpád és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Istvánffy Gyula Honismereti Kör kitüntetéseinek sorát eredményezte. Munkája hozzájárult ahhoz is, hogy az Ózdi Ipari Örökségvédő Baráti Kör megkapta a Műemlékvédelemért a Forster Gyula emlékérmet. 2023-ban kulturális aktivitás kategóriában „A Művelődésért” díjjal tüntették ki, majd elismerték a Pro Urbe Ózd díjjal is. Hosszan tartó, türelemmel viselt súlyos betegsége alatt is alkotott, szervezett és a jövőt tervezte. Tevékenységében nagy támogatást kapott feleségétől Benyhe Lászlóné Schmidt Katalintól.