Díjátadás az ünnepi képviselő-testületi ülésen
Város
2024. máj. 24.

Díjátadás az ünnepi képviselő-testületi ülésen

Pro Urbe Ózd díjat kapott dr. Grega Oszkár, címzetes egyetemi tanár az ünnepi képviselő-testületi ülésen. Az eseménynek idén is az ÓMÉK-Olvasó adott otthont.

Zeneszóra vonult be az elnökség az ÓMÉK-Olvasó Adorján Lajos termébe a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület közreműködésével, majd megálltak az elnökségi asztalnál. A megjelentekkel közösen énekelték el a Himnuszt. Az ünnepi dallamok után Riz Gábor országgyűlési képviselő, miniszteri biztos mondott beszédet. Többek között a város múltját elevenítette fel.

„Sokszor, sokfelé jár az ember a világban. Ahogyan önök, én is. Mindenütt találkozunk ózdiakkal. Belföldön és külföldön is. Van, aki szemlesütve mondja csak, hogy én is ózdi vagyok, de sokan vagyunk úgy, akik azt mondják, mi ózdiak vagyunk, azok voltunk és maradunk, bárhová vessen a sors. Aki Ózdról elszármazott, elkerült, mindig büszke, egyenes tartású embernek tartották őt. A munkájában, a szakmájában, bárhol legyen az országban, megbecsülés övezte. Mert egyet megtanított a gyár és a bánya: csak az vitte valamire, aki teljesítményt tett mögé” - emelte ki Riz Gábor, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos.

Az eseményen Tóthné Kocska Orsolya és Tóth Hanna Dóra, az ÓMI Zenés Színház tagjai Presser Gábor és Zorán Játssz még! című dalát énekelték el. Az ünnepi képviselő-testületi ülésen Janiczak Dávid polgármester is köszöntötte a résztvevőket.

„Sokan vannak hozzám hasonlóan olyanok, akik szeretett városunktól pár hétnél tovább még nem voltak távol. Talán azért van ez, mert mindennél jobban szeretjük ezt a helyet. Szeretjük Ózdot, amely számunkra otthont és szűkebb hazánkat jelenti. Ez a haza nem az állam, nem a közigazgatás, nem a társadalmi berendezkedés. A mi szűkebb hazánk, a mi Ózdunk ez a hét völgy alkotta vidék, ez a közösség, melyben élünk” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

A köszöntő után átadták a Pro Urbe Ózd díjat dr. Grega Oszkárnak. Az ózdi születésű férfi többek között a Miskolci Egyetem Vaskohászattani Tanszékének vezetője volt, innen vonult nyugdíjba 2009-ben címzetes egyetemi tanárként. Oktatóként meghatározó szerepet töltött be a kohómérnökök képzésében. Jelenleg igazságügyi szakértőként tevékenykedik és nyugdíjasként oktat az Alma Mater Fémelőállítási és Öntészeti Intézetében. Számos szakcikk és előadás szerzője. Vállalkozásával akkreditált analitikai laboratóriumot működtet Ózdon. Lelkes támogatója az Ózdi Ipari Örökségvédők Baráti Körének. A konferenciáikon rendszeresen ellátja a levezető elnöki tisztséget, mecénása az ózdi rendezvényeknek. Dr. Grega Oszkár a magyar acéliparban és a Miskolci Egyetem tanszékvezetőjeként végzett munkássága, ózdi lokálpatriótaként, valamint az ipari örökségvédelem területén végzett kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként részesül a Pro Urbe Ózd kitüntető díjban. Köszönetet is mondott az elismerésért.

„Ettől nagyobb megtiszteltetés nem létezik egy embernek. Pláne ilyen korban, hogy mondjuk az életpályájának mégis csak a delelőjén túl egy ilyen kitüntetést kap a szülővárosától. És ha minden igaz, amit a laudációban hallottam, akkor még inkább azt mondom, hogy ez egy rendkívüli megtiszteltetés. Arra mindenképpen alkalmat ad, hogy ha röviden is, de az ember átgondolja, hogy mit csinált idáig” - fogalmazott dr. Grega Oszkár, címzetes egyetemi tanár.

Az ünnepi képviselő-testületi ülésre határon túli vendégek is érkeztek Rimaszombatból, Csíkszentsimonból, a lengyelországi Lipnica Mala-ból és Chorzówból is. Az esemény végén őket és a többi jelenlévőt is meginvitálták a VII. Hétvölgy Fesztivál programsorozatára. A díjátadót a Szózat és a Székely Himnusz közös éneklésével zárták. Az Ózdi Városi Televízió május 30-án, a választási műsor után, este nyolc óra húsz perctől felvételről sugározza a teljes ünnepséget.