Lassan csökkenő tendenciát mutatnak az ingatlanárak városunkban is
Hírek
2024. márc. 7.

Lassan csökkenő tendenciát mutatnak az ingatlanárak városunkban is

Lassan, de mérséklődnek az árak az ingatlanpiacon városunkban is. Ennek fő oka a reálértékek csökkenése, valamint az állami otthonteremtési támogatások változása.

Lassan, de átalakulóban van az ingatlanpiac helyzete városunkban. Érezhetően csökkentek az árak 2023 negyedik negyedévében. Ez több okra vezethető vissza. Az egyik, hogy az ingatlanok értéke nem követte az infláció mértékét, tehát a szóban forgó ház vagy lakás reálértéke mérséklődött. A másik az állami támogatások terén bekövetkezett változások.

„Van egy kis átalakulás, most már nem lehet igénybe venni meglévő gyermekre állami támogatást, ez annak a következménye, hogy kiment a városi CSOK. Csak születendő gyermekekre van támogatás, ez ugye a CSOK Plusz vagy a babaváró. Mind a kettő működik Ózdon. Viszont így kell, hogy önrésszel rendelkezzenek a vevők, ezért megmondom őszintén, azok, akiknek nincsen megtakarításuk, azok nem igazán tudnak most lakást vásárolni” - mondta Kocsis György, az Otthon Centrum franchise partnere.

Az elmúlt évekhez hasonlóan még mindig a panellakások a kelendőbbek. Nagyjából száz napos átfutási idővel kell számolni az adásvételnél, ám családi ház esetében ez akár százötven-száznyolcvan nap is lehet. A legalább három szobával rendelkező lakásokat keresik leginkább, de a jó állapotú kisebb ingatlanoknak is van piaca.

„Nekünk másfél hónap alatt sikerült eladni a két szobás lakásunkat. Ebben segítségünkre volt az ingatlanközvetítő, aki által sok emberhez eljutott a hirdetés. Szerencsés helyzetben is voltunk, mert a város egyik legjobb részén volt az ingatlanunk, amit mikor megvettünk sokat újítottunk rajta” - nyilatkozta Csákné Dányi Adrienn.

A társasházi lakások kapcsán még mindig Bolyok, Újváros tér és környéke a legnépszerűbb. Családi házak esetén pedig a központi elhelyezkedés és a biztonság szempontjából frekventált területek a leginkább keresettek. Természetesen minden ingatlan esetében fontos az állapot, hiszen ha felújítással kell számolni, az plusz költségekkel jár.