Újabb jó tanulók részesültek pénzjutalomban

126 diák kapott ösztöndíjat ma délelőtt Ózdon. Átlagtól függően több tízezer forintos havi juttatásban részesülnek a jó tanulók az önkormányzat jóvoltából.

Az Ózdi Szakképzési Centrum Bródy Imre Technikum egyik tantermébe érkezett meg Janiczak Dávid polgármester. Okleveleket tart a kezében. Ezeket annak a négy diáknak hozta, akik kiemelkedő tanulmányi eredményt értek el, így bekerültek az ösztöndíjprogramba. Ózdon 2016 óta kapnak pénzjutalmat a fiatalok. Volt, aki már tavaly is részesült a támogatásban.

„Nagyon jól esett, hogy idén is sikerült, és valószínűleg gitározásra és számítógép építésre fogom használni ezt a megnyert pénzt” - mondta Szotkovszki Alex, az Ózdi SZC Bródy Imre Technikum tanulója.

A polgármester az Ózdi József Attila Gimnázium és Kollégium épületébe is ellátogatott. Az oktatási intézményben most 22 fiatal növelhette meg zsebpénzét.

„Nagyon örülök neki, eddig kaptam az éveim alatt, kitűnővel végeztem mindig. És szerintem segít mindenkinek a tanulásban, nyilván változó, hogy ki mire költi. Szerintem tananyagra a legfontosabb költeni” - nyilatkozta Baross Alexandra, az Ózdi József Attila Gimnázium és Kollégium tanulója.

A Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnáziumban kereken száz tanuló kapta meg a jó tanulmányi eredményért járó jutalmat, az okleveleket az intézmény tornatermében vehették át Janiczak Dávid polgármestertől.

„Nagyon boldog vagyok, hogy elértem és örülök, hogy Ózd város támogat ilyen jelleggel. Egyelőre nincsen tervem, hogy hogyan használom fel, elteszem takarékba” - tette hozzá Molnár Roland, a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium tanulója.

Volt olyan tanuló, akire valóban ösztönzőleg hatott a támogatás és igyekezett úgy teljesíteni, hogy megfeleljen a programnak.

„Én amikor meghallottam, hogy van ilyen lehetőség az elején, akkor egyből próbáltam úgy teljesíteni, hogy el tudjam érni ezt a szintet. De persze magamat is ösztönzöm, mert szeretnék szép eredményeket elérni a jövőben. De örülök ennek a lehetőségnek, hogy később is fel tudom használni ezt a pénzösszeget a további tanulmányaimhoz” - fogalmazott Kiss Emília, a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium tanulója.

A tanulók először tizedik osztályban kaphatnak tanulmányi támogatást. Ennek oka, hogy a középiskolában elért eredményeket veszik figyelembe az ösztöndíj megítélésekor. Ezeket azok az ózdi fiatalok kapják, akik ózdi középiskolában tanulnak. Idén, az infláció okozta pénzromlás miatt, megemelkedett a támogatás összege.

„Nagy örömömre szolgál, hogy ettől az évtől kezdődően meg is tudtuk emelni a városi ösztöndíjakat, ugye sávos az ösztöndíj rendszer, tételenként ötezer forintot tudtunk hozzátenni. Ezzel sikerült lekövetnünk az elmúlt években tapasztalható hatalmas inflációt, ami a forint romlását eredményezte. Hatalmas öröm számomra, hogy a diákok ilyen szép számban jogosultak az ösztöndíjra. Csak itt a Sziksziben, ahol most vagyunk, 100 fő volt jogosult rá, városi szinten közel 130 fő kap ösztöndíjat. Bízom benne, hogy ez a siker továbbra is fennmarad és egyre többeket ösztönöz arra, hogy minél jobb tanulmányi eredményeket érjenek el” - hangsúlyozta Janiczak Dávid, polgármester.

Ózdon egyre több fiatal részesül tanulmányi ösztöndíjban. Tanáraik is büszkék rá, hogy folyamatosan növekvő tendenciát mutat a tanulni vágyó, jól teljesítő diákok száma.

(forrás)