Télen tavasz
Hírek
2024. jan. 5.

Télen tavasz

Meg vannak számlálva a tavaszi időjárás napjai, mondják a meteorológusok. Hétfőre ránk zúdul a hideg, de tegnap megdőlt az országos meleg rekord.

November huszonnyolcadikára virradó reggelre leesett az első hó. Ekkor még remény volt arra, hogy fehérben ünnepeljük a karácsonyt, de sokak sajnálatára nem így történt. Most, január első hetében madárcsicsergést hallunk az utcákon, napszemüvegben és kibontott kabátokban közlekednek a járókelők. A kellemes idő meghazudtolja az évszakot, hiszen a hőmérő higanyszála megközelíti a 10 fokot. De nem sokáig marad a jó idő, hiszen szakemberek szerint jövő héttől búcsút inthetünk a januári tavasznak.

„A jövő héten fagypont körüli maximumokra számíthatunk majd. A minimum hőmérséklet pedig -5 és -10 fok között várható. Azonban a fagyzugos részekben ennél akár jóval hidegebb is lehet. Itt akár -10 és -15 fokig is csökkenhet a hőmérséklet, illetve ahol kialakul hótakaró ott is, - 10 fok alá hűlhet majd a levegő. A csapadék mellett a szél is nagy területen megélénkül, illetve meg is erősödik, majd csak a hét közepétől veszít majd az erejéből lényegesen a légmozgás” - mondta Simon Gergő, a HungaroMet meteorológusa.

Tegnap megdőlt a napi melegrekord a Tolna vármegyei Bátán 16,4 fokot mértek - közölte Facebook-oldalán a HungaroMet Nonprofit Zrt. Az emberek szervezete az időjárás változásaira különféleképpen reagál.

„Most erre a hirtelen melegre vagyok nagyon-nagyon érzékeny, a hidegebbet szívesebben várom télen. Nyáron azt mondja az ember, hogy itt az ideje, de így egyébként nehéz. Ez nem januárra való időjárás” - fogalmazott Vargáné Balázs Jolán.

„Engem nem zavar az időjárás egyáltalán. Egyáltalán nem zavar, bármilyen idő is jön. Hó, fagy, hideg. Nincs semmi bajom” - nyilatkozta Szűcs Sándorné.

A mostani tavaszias idő hétfőre megváltozik. Hétvégére még tartja magát a kellemesebb, melegebb időjárás, a szél azonban már több gondot okoz majd.