Lukácsy Lászlónét köszöntötte 90. születésnapján Ózd város vezetése
Hírek
2023. dec. 13.

Lukácsy Lászlónét köszöntötte 90. születésnapján Ózd város vezetése

90. születésnapját ünnepelte ma Lukácsy Lászlóné, ez alkalomból köszöntötte őt otthonában Ózd város vezetése. A hölgy sok emléket felelevenített a vendégeknek.

Örömmel fogadja az ajtóban Janiczak Dávid polgármestert Lukácsy Lászlóné és lánya. A város vezetése kiemelt figyelmet fordít a szépkorúak megünneplésére. A hölgy a 90. életévébe lépett, ez alkalommal látogatták meg őt ma az otthonában, ahol virágcsokorral és emléklappal köszöntötték. A vendégek mellett a néni lánya és veje is részt vettek az eseményen, ők Portugáliából érkeztek haza hozzá. Emellett az idős hölgy házi gondozását végző Boldog Romzsa Tódor Szeretetszolgálat munkatársai is meglepték az ünnepeltet. Kati néni életének fontos részét képezi a hímzés, 1975 óta az Ózdi Aranygyűszű Díszítőművészeti Szakkör tagja, illetve elnöke. A mai napig varrja a terítőket.

„A kézimunka az nekem tulajdonképpen még iskolába se jártam, én azóta a kézimunka rabja vagyok. Nagyon szeretem és azt mondtam, hogy míg én élek, a szakkört nem fogom megszüntetni. A szakkör nekem tulajdonképpen a legkedvesebb emlékem” - mondta Lukácsy Lászlóné.

Lukácsy Lászlóné művelődésért tett tevékenységét 2018-ban az Ózdi Művelődési Intézmények díjjal ismerte el. Emellett az évek során számos kitüntetést kapott szebbnél szebb munkáiért, alkotásait több kiállításon is bemutatták. Örömmel mutatta meg a vendégeknek legkedvesebb műveit. Mindegyik terítőnek külön története van, függetlenül attól, hogy egy 1600-as évekbeli szendrői, vagy akár egy román minta alapján készült. Janiczak Dávid polgármester is nagy figyelemmel szemlélte az alkotásokat, hiszen ő maga is tanult hímezni gyermekkorában.

„Kati néni a 90. születésnapját ünnepli, de még mindig az Aranygyűszű Hímzőkörnek a vezetője, gyönyörű szép kézimunkákat mutatott számunkra. Én régóta ismerem, nyolc-kilenc évvel ezelőtt nekem is hímzett egy kokárdát, ami a mai napig megvan. Én kívánok neki ezúton is sok egészséget és boldogságot szerető családjának körében és további ilyen jó egészséget és fittséget, amiben most van” - nyilatkozott Janiczak Dávid, városunk polgármestere.

Lukácsy Lászlónénak a hímzés mellett a családja a legfontosabb. Külföldön élő lánya amikor tudja meglátogatja, emellett telefonon és számítógépen keresztül is napi szinten tartják a kapcsolatot. Fia, unokái, nővére és keresztlánya Budapesten élnek, de ők is szerveznek most számára egy ünnepséget a kerek születésnap alkalmából. Ahogy Kati néni fogalmazott, „míg élek vállalom a fiatalokért a felelősséget”.