Elindult a fűtési idény, ellenőriztessük fűtőberendezéseinket
Hírek
2023. okt. 19.

Elindult a fűtési idény, ellenőriztessük fűtőberendezéseinket

Ellenőriztessük a fűtőberendezéseinket és a kéményeinket, hiszen a fűtési idény kezdetével minden évben megnő a tűzesetek és a szén-monoxid mérgezéses esetek száma.

A hidegebb időjárás miatt több háztartásban is befűtenek a napokban. Fűtési technológiától függetlenül komoly veszélyt jelenthet, ha a fűtőeszközt nem rendeltetésszerűen használják, ha szabálytalan annak kivitelezése, vagy ha a rendszeres műszaki felülvizsgálatot elmulasztották.

„Ami nagyon fontos a fűtésszezon elején, hogy megemlítsünk az az, hogy még most sincs késő az esetleg elmaradt rendszerellenőrzést végrehajtani. A tüzelő fűtőberendezés ellenőrzése az égéstermék elvezető rendszereknek az átvizsgálását jelenti. Ezt otthon viszonylag egyszerűen meg lehet oldani, huzatot ellenőrizni, illetve a tüzelő fűtőberendezését ellenőrizni, a normál működésről meggyőződni viszonylag egyszerűen lehetséges. Abban az esetben, hogyha valamiféle hibát fedezünk fel, vagy úgy véljük, hogy nem megfelelően működik ez a rendszer, akkor azonnal értesíteni kell a kéményseprő szakembereket” - hangsúlyozta Tőkés Tamás, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka.

Fontos tudni, hogy a kéményseprést magánlakásokban már nem kötelező sormunkában tervezett ütemben hajtják végre. Viszont ajánlott a zárt égésterű, gázüzemű berendezéseknél kétévente, szilárd tüzelésnél pedig évente megkeresni a szakembereket.

„Én hagyományos fűtési rendszerrel fűtök, tehát fafűtéssel, hagyományos kazánnal. Gyakorlatilag a kéményt szoktam ellenőriztetni. Ki van bélelve, rozsdamentes acélcsővel, így a gázszivárgás meg van előzve, tehát a szén-monoxid nem tud beszivárogni a lakásba” - mondta Bakos János.

Sokan vásárolnak szén-monoxid-érzékelőt biztonságuk érdekében. A szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, ezért életet menthet, ha a fűtőeszköz egy-másfél méteres körzetében, fejmagasságban működik. Aki még nem ellenőriztette a fűtésrendszerét és kéményét a szakemberekkel az tegye meg. Akár még most sem késő, hiszen még a fűtésszezon elején tartunk.