Műszakilag lezárult – Elkészültek az Ózdi Távhő Kft. nagyberuházásához kapcsolódó munkálatokkal
Város
2023. szept. 29.

Műszakilag lezárult – Elkészültek az Ózdi Távhő Kft. nagyberuházásához kapcsolódó munkálatokkal

Végéhez érkezett Ózdi Távhő Kft. nagy beruházása. A piac úti távhővezeték a földbe került, huszonhárom hőközpont is elkészült és a fűtőerőműben is történtek átalakítások.

2022. áprilisában vette át a vállalkozó a munkaterületet az Ózdi Távhő Kft. nagyprojektjéhez kapcsolódóan, amelynek egyik elemeként a föld alá került a Piac úton található távhővezeték. Ezenkívül huszonhárom új hőközpontot alakítottak ki, többek között a Bolyki főúton, az Újváros téren, a Vasvár úton, a Szent István úton és a fűtőerőműben is végeztek korszerűsítést. A napokban az Ózdi Távhő Kft. épületében egy asztalhoz ültek a projektért felelős szakemberek, hogy értékeljék az eltelt időszakot. Faragó Lajos a kivitelezést végző építőipari kft. ügyvezetője a beruházás felelős műszaki irányítójaként is szerepet vállalt. Azt mondja az ütemtervnek megfelelően haladtak a megvalósítás során. A feladat nagy kihívás elé állította őket.

„Augusztus 25-től mostanáig próbaüzemek zajlottak, ahol még a beüzemelési problémákat kellett kiküszöbölni. Ugye itt arról van szó, hogy egy régi, meglévő távhőrendszerbe, egy üzemelő városi rendszerbe be kellett illeszteni egy újat. Aminek számomra a legnehezebb része az automatizálás, a távfelügyelet irányítása, és a régi rendszer és az új rendszer összeillesztése egy kicsit problematikusabb, de hát a szakemberek megoldották ezt is.” - mondta Faragó Lajos, a Fer 3331 Építőipari és Kereskedelmi Kft. ügyvezetője

A szakember abban bízik, hogy a fejlesztésnek köszönhetően az itt élők életkörülményei javulnak. A találkozó apropója egy záró műszaki átadás – átvétel is volt. A projektért felelős műszaki ellenőr folyamatosan figyelemmel kísérte a kivitelezők munkáját. Az elkészült berendezések üzemelésre alkalmasnak bizonyultak, ehhez kapcsolódóan több dokumentumot is aláírtak.

„Volt előtte két rész műszaki átadás, az egyik tavaly augusztusban, illetve szeptemberben, a másik pedig decemberben. Idén a fűtési szezon végével folytatódott a kivitelezés. A maradék, talán tizenkét hőközpontot, illetve a kazánházat, a változó térfogat áramosítást elkészítették. Augusztus 31-én készre jelentették és azóta a hozzá tartozó megvalósulási dokumentációt, illetve az átadási jegyzőkönyveket készítettük elő és a mai napra tűztük ki a műszaki átadást, amely sikeres volt.” - nyilatkozott Radnai Norbert, a Civil Planning Trade Kft. műszaki ellenőre

A beruházás célja a hatékonyság növelése. A korszerűbb, új hőközpontok már jobb hőátadási feltételeket biztosítanak. Lehetővé teszik, hogy a lakóházak külön mérhessék a fogyasztást így állítható a felhasználandó hőmennyiség is. Emiatt akár 5-10 százalékkal is csökkenhet a hőveszteség, vagyis olcsóbbá válhat a lakások fűtése.