Negyedszer idézték meg a múltat a Rózsakertben – Jövőre kibővített programmal várják az érdeklődőket
2023. aug. 17.

Lampionok, apácarács, finom falatok és italok, zene és tánc. Ez volt és ez ma is a Rózsakert, az ÓMÉK Olvasó mellett. Igaz ma már csak évente egy estére. Az érdeklődés, a jókedv, az élmények azonban minden évben visszahozzák ide azt, aki egyszer már vendég volt a Rózsakertben.

Az ÓMÉK Ózdi Művelődési és Kommunikációs Nonprofit Kft. hagyományápolásának köszönhetően, negyedszer idézték meg a múltat a Rózsakerti Esten, július utolsó hétvégéjén. A rendezvény az ózdiak között igazi unikumnak számít, hiszen sokaknak az a szó, hogy Rózsakert, kellemes emlékeket idéz.

 

 

Természetesen a régi szép időket nem tudták visszahozni, de a hatvanas-hetvenes évek hangulatát tárgyakkal, régi dallamokkal meg tudták idézni a szervezők. Ez is egyik célja az évről-évre egyre népszerűbb zenés-táncos est életben tartásának. Az Olvasó parkolója adott teret a nosztalgikus hangulatú estélynek, hiszen a régmúlt időkben is a helyhez közel működött a híres Rózsakert.

 

 

„Ezen a rendezvényen nem tudunk nagyon változtatni, hiszen ez egy szabadtéri program. Hagyományokra épül, régen itt a kohászatnál az Olvasó mellett volt a Rózsakert igaz, hogy a másik oldalán az épületnek, de ezt próbáljuk újra éleszteni. Ezt a rendezvényt bevinni a színházterembe azt gondolom nem lenne jó ötlet. Több mindenkivel együttműködünk, hosszas előkészítő folyamat előzi meg ezt a napot, és ha itt körülnéznek látják, a lampionok, az asztalok, az apácarácsok és sok minden kellék idézi a régi hangulatot” - emelte ki Bukovinszky Zsolt, az ÓMÉK Ózdi Művelődési és Kommunikációs Nonprofit Kft. ügyvezetője.

 

 

Közel a bejárat mellett a „Rózsakert képeken” című kiállítással ismerkedhettek meg a látogatók. A szabadtéri tárlat az Ózdi Muzeális Gyűjtemény anyagából válogatott korabeli fotók segítségével mutatta be az egykori kert történetét. Idén is kinyitott a Fröccsterasz a Hotel Ózd kollektívájának köszönhetően, ahol többféle borital közül lehetett választani. A legjellegzetesebbek a nagyfröccs, a kisfröccs, a hosszúlépés, a házmester, a háziúr variációk voltak. Vörös, rosé, édes, száraz, félszáraz és félédes borokkal és más meglepetésekkel várták a vendégeket.

 

 

Nagy népszerűségnek örvendett a lengőteke, mely az 1960-as években kezdett elterjedni főleg üdülőkben, strandfürdők füves területein. Ma már kevés helyen lehet vele találkozni, de a retro játék is a Rózsakert egyik látványossága volt. A gyerekek fáradhatatlanul döntötték le a fabábokat, láthatóan nagyon élvezték az ügyességet és koncentrációt igénybe vevő játékszert.

 

 

A nyitást követően szinte hömpölygött a vendégsereg, akik közül sokan az apácarácsos boxokban felállított vacsoraasztaloknál foglaltak helyet. A többszáz látógató között volt Ózd város polgármestere is, aki a korábbi években is vendége volt az estnek. Örömét fejezte ki, hogy a híres Rózsakert emlékét nem hagyják feledőben a szervezők, és ily módon ápolják a tradíciókat.

 

„Nagyon hangulatosnak tartom, hogy ebben a gyönyörű környezetben, kültéren tudunk találkozni mi ózdiak egymással és mellette kellemes zenével, valódi sztárfellépőkkel, élőben tudunk mulatni. A legutóbbi alkalomkor is nagyon jó volt a hangulat és most is arra számítok” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

 

Kulináris élményekkel is fokozták az est „valódiságát”, hiszen háromféle, klasszikus menüből választhattak a résztvevők, és hogy még kellemesebben teljen a vacsoraidő, Berki Lajos és barátja kellemes dallamokat játszott.

 

 

Az ÓMI Zenés Színház mindig is fontos feladatául tűzte ki a tehetségek fiatalok felkarolását. A Rózsakerti Estet kihasználva, bemutatkozott egy dallal csapatuk új tagja, Bóna Eszter, majd a társulat együtt lépett a színpadra. Az elmúlt évben retro zenével kápráztatták el a nézőket, most pedig a musical világába röpítették őket. Megelevenedtek az Elisabeth, Egyiptom hercege, a Rómeó és Júlia, a Jekyll és Hyde, az Abigél, a Legnagyobb showman, a Dzsungel könyve és a Fame című musicalek szereplői a tehetséges fiatalok előadásában, de Neoton és Abba mixet is hallhatott tőlük a közönség, akik hálából, vastapssal koronázták meg az előadást.

 

 

A nyugovóra készülő Nap erőtlen fényeit a Rózsakert színes lampionjainak ragyogása váltotta fel, amikor a színpadra lépett Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar. Rock and Roll és kész, Nekem a Balaton a riviéra, hogy csak két dalukat említsük az egy órás vérpezsdítő koncertjükből. De ki ne ismerné a Tranzisztor kor hajnalán című nagy sikerű dal kezdősorait, melyet Novai Gábor és Fenyő Miklós alkotott: „ Egy jelmondat a tűzfalon, két ifjú szívben izgalom, tavasz volt, s a szellő szabad.” Ekkor már a közönség nagy része nem ülve, hanem a placcon ropva adta át magát a rock and roll varázslatos világának.

 

 

„Eddig jó tapasztalatunk volt mindig, akármikor jöttünk Ózdra, erre azért is emlékeztem, mert táncoslábú a közönség. Teljesen meg voltam lepve, hogy milyen távol vannak a színpadtól, mert egy óriási emelvényünk volt, ami egyébként csodálatos, csak annyira távol voltak tőlem, hogy egészen addig hiányoztak, ameddig fel nem álltak táncolni. Azt gondolom, hogy minden nagyon jó volt, remekül táncoltak, remekül énekeltek, amit el is mondtam a koncerten, és nagyon boldog vagyok, hogy itt lehettünk” - hangsúlyozta Marót Viki.

 

 

„Én is hasonlókat tudok mondani, nekem a lampionok is nagyon tetszettek, mert az a hatvanas évek stílusa. Gratulálok a szervezőknek és tényleg nagyon jól éreztük magunkat” - fogalmazott Novai Gábor.

 

 

Az Olvasó és a Kaszinó közé varázsolt Rózsakertből elégedetten tértek haza a vendégek, akik újra a hatvanas-hetvenes években érezhették magukat az ÓMÉK Ózdi Művelődési és Kommunikációs Nonprofit Kft. nagyszerű szervezésének köszönhetően.

 

%%IMAGE%%

 

Pálffy Csilla