TUDATOS KÖZMŰHASZNÁLAT
Hírek
2023. máj. 23.

TUDATOS KÖZMŰHASZNÁLAT

Célkeresztben a tiszta víz titka - Három részes szemléletformáló program az ÉRV. Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. megvalósításában.

Földünk 70%-át víz borítja, melynek csupán 3%-a édesvíz. Az édesvízkészletek nagy része nehezen hozzáférhető helyen lelhető fel. A természetben előforduló nyersvízből energiaigényes és költséges, komplex folyamattal állítható elő emberi fogyasztásra alkalmas vezetékes ivóvíz. Kiemelten fontos e pótolhatatlan természeti erőforrásunk optimális, tudatos használata és védelme. Pár apró lépéssel tudatos vízfelhasználókká válhatunk. Fogmosáskor zárjuk el a vizet! Válasszuk a zuhanyzást a fürdés helyett! Kerüljük a folyóvizes mosogatást! Használjunk víztakarékos háztartási gépet és WC-t! Javítsuk hibás szerelvényeinket, csöpögő csapjainkat, használjunk perlátort!

AZ IVÓVÍZ FELHASZNÁLÁSA A HÁZTARTÁSOKBAN kb. 80-100 liter/fő/nap, ebből a ténylegesen ivóvízként elfogyasztott mennyiség kb. 2%, a nem ivóvízként elfogyasztott mennyiség: fürdés 30%; WC-öblítés 30%; mosás 10%; egyéb felhasználás (pl. öntözés) 28%.

ESŐVÍZ
Az esővizet ne vezessük a szennyvízcsatornába, mivel ezzel jelentősen terheljük a hálózatot. Használhatjuk például öntözésre, de az összegyűjtött csapadékkal moshatunk autót is.

VÍZMÉRŐAKNÁK ÉS VÍZMÉRŐK

A vízmérők, a vízóraaknák, a kerti csapok rendszeres karbantartása a felhasználók feladata. A téli fagyok beköszönte előtt a vízmérőakna ellenőrzése, víztelenítése, az aknafedlap megfelelő lezárása, hőszigetelése lényeges mozzanat. A kerti csapok és a téli időszakban nem használtvíz-mérők, víztelenítését is feltétlenül el kell végeznünk. A tavasz beköszöntével ismét fontos a vízmérők, a fogyasztói vezetékek és rendszerek ellenőrzése.

HOGYAN HASZNÁLJUK TUDATOSAN A SZENNYVÍZHÁLÓZATOT?

A megfelelő színvonalú ivóvíz-szolgáltatás fenntartásához kulcsfontosságú a vízbázisok megőrzése. A vizek felhasználása során ugyanakkor elkerülhetetlen azok valamilyen fokú szennyeződése. Annak érdekében, hogy a természetbe megfelelő minőségű víz kerüljön vissza, elengedhetetlen a jó hatásfokú tisztítást garantáló műszaki, gépészeti infrastruktúra, a tisztítási technológia, a szakmai felkészültség és a környezettudatosság.

SZENNYVÍZCSATORNA-HÁLÓZAT KONTRA HÁZI DERÍTŐK 

A csatornahálózat célja a keletkező szennyvizek elszállítása a szennyvíztisztítókba kezelésre, a legrövidebb időn belül, a gazdaságosságot és a hatékonyságot szem előtt tartva. Azoknak a felhasználóknak, akik továbbra is a házi derítőket részesítik előnyben a hálózati rákötéssel szemben, több problémával is szembe kell nézniük. A nem megfelelő műszaki állapotú derítők ugyanis környezetszennyezők és nagyfokú kötöttséget jelentenek.

"GYŰJTSÜK OLAJOZOTTAN!"

Egy liter használt sütőolaj akár 1 000 000 liter ivóvizet is képes beszennyezni és fogyasztásra alkalmatlanná tenni. Célunk, hogy mindennapi rutinná váljon a használt sütőolajak, zsiradékok elkülönített tárolása és elhelyezése egy erre a célra rendszeresített gyűjtőedényben. Társaságunk több telephelyére került ilyen gyűjtőedény, így a lakossággal együtt tudunk bekapcsolódni az újrahasznosítás folyamatába. Ennek során a használt sütőolaj akár 100 %-ából biodízel alapanyag készülhet.

CSATORNAHÁLÓZATBA KERÜLŐ IDEGEN ANYAGOK

A hálózat biztonságos üzemeltetése során kiemelt szerepe van a felhasználóknak. Sok esetben azonban nem gondolunk bele, hogy amit leengedünk a lefolyón, az akár problémát is jelenthet a szennyvízgyűjtő rendszerben. Az úgynevezett "idegen" anyagok (pl. fültisztító, pelenka, nedves törlőkendő, mérgező és tűzveszélyes anyagok, olaj- és olajszármazékok, festékek, hígítók, vegyszerek, stb.) nem csak a felhasználó belső hálózatán, de a szennyvízgyűjtő hálózatban is jelentős fennakadást eredményezhetnek: kirakódás képződése a csőfalon, csőkeresztmetszet csökkenése, dugulás, berendezések, szivattyúk meghibásodása, szennyvízminőség romlása, tisztítási hatásfok csökkenése, a tisztított szennyvizet befogadó élővíz veszélyeztetése.

Projekt azonosítószáma: KEHOP-2.1.7-19-2019-00024 A TISZTA VÍZ TITKA - SZEMLÉLETFORMÁLÓ PROGRAM AZ ÉRV. ÉSZAKMAGYARORSZÁGI REGIONÁLIS VÍZMŰVEK ZRT. MEGVALÓSÍTÁSÁBAN