Emberi fekália szivárog az Arlói-tóba - állítják a horgászok
Hírek
2024. jan. 16.

Emberi fekália szivárog az Arlói-tóba - állítják a horgászok

Egyre nagyobb az ellentét a horgászok és az önkormányzat között Arlóban. A két fél nyílt levélben üzent egymásnak közösségi felületeiken.

Az arlói faluházban gyülekeztek a Suvadás Arlói Horgász Egyesület tagjai. Az éves közgyűlésükre érkeztek, amelynek első pontja az egyesület bérleti szerződésének felmondásával kapcsolatos tájékoztató volt. Korábban beszámoltunk róla, hogy az önkormányzat „Horgászni tilos!” táblákat helyezett ki a tó partjára, valamint felmondta a horgászok 2032-ig szóló szerződését.

„Ezt a haszonbérleti szerződést az önkormányzat megpróbálta felmondani az elmúlt év augusztusában. Erre az egyesület képviseletében én válaszoltam, amelyben nem fogadtuk el a haszonbérleti szerződés felmondását, így azt kell tudni önöknek, hogy az a haszonbérleti szerződés ugyanabban a formában, mint ahogy megkötötték, most is egy élő szerződés” - tette hozzá dr. Molnár Róbert, ügyvéd.

A résztvevők feltehették kérdéseiket is. Levélben kerestük fel a település vezetését, akik szóban nem kívántak állást foglalni, de levelükben megindokolták a szerződés felmondását.

„Tényként leszögezhetjük, hogy a halaknak - a határozott tilalom ellenére - történő túltelepítése mindenképpen, valamint a tóparton történő horgásztanyák szennyezése (illegális építkezés, megfelelő zárt szennyvíztárolók hiánya, autómosás, a halmaradványok visszadobálása, a túletetés, az invazív halfajnak a nádasba történő kidobása) miatt kerülhet szennyezés a tóba. Épp ezen okok alapozták meg a szerződés felmondását” - áll az arlói önkormányzat levelében.

A horgászok úgy vélik, a tó szennyezettségét a 2019-ben elkészült csatornahálózatból szivárgó szennyvíz okozza, az önkormányzat levelében azonban arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy: „A vezetékrendszer kamerás vizsgálata megtörtént, szennyezésre, szivárgásra utaló sérülés nincs, tehát nem nyert bizonyítást a mai napig.”

A horgászegyesület független szakértői véleményt kért. Az általa elkészített dokumentumban az olvasható, hogy átjárhatóság van a szennyvízhálózat és a tó vize között. Ezt vízfestéssel állapították meg. A Nemzeti Népegészségügyi Központ dokumentumai alapján 2012 és 2015 között, valamint 2016 és 2019 között is kiválóra értékelték a vízminőséget, 2019-től azonban Arló már nem szerepelt a listán. Egy 2023. június 05-én készült dokumentumban az utolsó felülvizsgálat dátuma nem szerepel, illetve az éves minősítésnél nem besorolható fürdővíz van feltüntetve. Az élővilágot egy független halbiológussal is megnézették 2022-ben és 2023-ban is.

„A halbiológus leírja, hogy a halak nincsenek túltelepítve, az etetőanyag, ami belekerül a tó vizébe, nem szennyezi oly mértékben a tó vizét, hogy ez bárkinek is gondot okozzon. A víz élővilágával egyelőre semmi gond nincs” - mondta Vámos Csaba, a Suvadás Arlói Horgász Egyesület elnöke.

A horgászegyesület által tett feljelentés alapján 2022. december 01-én környezetkárosítás bűntett miatt eljárás indult a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztályán ismeretlen elkövetővel szemben.