Léteznek sokkal környezettudatosabb megoldások – Városunk több pontján is leadhatjuk a háztartásunkban felhalmozódott elektromos hulladékot
Hírek
2023. máj. 16.

Léteznek sokkal környezettudatosabb megoldások – Városunk több pontján is leadhatjuk a háztartásunkban felhalmozódott elektromos hulladékot

Városunk több pontján is leadhatjuk, a háztartásunkban felhalmozódott elektromos és elektronikai hulladékok, elemeket, műszaki eszközöket, de akár a veszélyes hulladékot is.

Kevesen tudják, hogy az elhasználódott, elromlott háztartási eszközeinket és az elektromos hulladékokat a város több pontján is leadhatják. A műszaki áruházban vásárolt elavult készülékeinket az üzletben is visszaveszik. Ma már egyre többen tisztában vannak azzal, hogy miként váljanak meg a háztartásban keletkezett elektromos és elektronikai szeméttől.

„Megmondom őszintén, hogy ezt a férjem szokta intézni, úgy hogy ő nagyon tisztában van ezekkel a dolgokkal. Szerintem itt az üzletben szokta leadni” - nyilatkozta Szijjártó Gáborné.

Az elemeket, kiégett villanyégőket, fénycsöveket, városunk nagyobb üzleteiben, valamint a Brassói és a Sárli úti hipermarketekben elhelyezett gyűjtőpontokon is leadhatjuk. Az időszakos lomtalanítás igényét a társasházban lakók esetében a közös képviselő intézi, a kertes házban élők pedig egyénileg kérvényezhetik azt a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft.-nél. A városunkban üzemelő hulladékudvarokba mi magunk is elvihetjük szükségtelen műszaki eszközeinket.

„A BMH Nonprofit Kft. szolgáltatási területén a rendelkezésre álló hulladékudvarokban lehet elhelyezni, hiszen az elektromos és elektronikai hulladékokat a rendszeres szállítási napokon nem lehet kihelyezni, valamint a lomtalanítások alkalmával sem. Hulladékudvarainkon negyedévente 250 kilogrammig lehet nem veszélyes hulladékokat elhelyezni, ehhez viszont az ingatlanhasználót nyilván kell tartani a rendszerünkben. A hulladékudvarokban történő beszállításkor az ingatlanhasználónak magával kell vinnie lakcímkártyáját és személyi igazolványát, valamint az aktuális hulladékgazdálkodási közszolgálati díj befizetéséről szóló bizonylatot” - mondta Prokai-Lázár Dorina, a BMH Nonprofit Kft. PR és kommunikációs vezetője.

Ózdon két hulladékudvar is található. A Zrínyi úti kedden és pénteken tart nyitva, a Centeri pedig hétfőtől-szombatig. Itt különböző konténerekben fajtánként gyűjtik a hulladékot. Külön a bútorokat, üvegeket, elektronikus és elektromos eszközöket, valamint az olyan veszélyes anyagokat, mint a festékek, a hígítók és más környezetkárosító anyagok, amelyeket semmiképpen sem ajánlatos kihelyezni a kuka mellé, vagy más közterületre. Amikor ezeket leadjuk, ne feledjük magunkkal vinni igazolványunkat és lakcímkártyánkat az utolsó havi befizetési bizonylattal együtt, amelyről társasházak esetében a közös képviselőtől kaphatunk igazolást.