Szemétszedés az Európai Mobilitási Héten

A várost tisztították az önkéntesek az Európai Mobilitási héthez kapcsolódva. Az Olvasó felhívására több intézmény és magánemberek is csatlakoztak a szemétszedő akcióhoz.

Műanyag flakonok, fém dobozok és építési törmelék hever a földön a Cserdalápai temető felé vezető út mellett. Önkéntes szemétszedők érkeztek, hogy megtisztítsák a területet. Kesztyűt és zsákot kaptak a résztvevők. Dancsok Tamás már tizenhárom éve szervezi meg az ózdi önkéntes szemétszedő akciót a város különböző pontjain. Ez az alkalom azonban kicsit más.

„Az idén kaptam egy felkérést az Olvasóból, hogy Európai Mobilitási Hét van. Ózdon több általános iskola és óvoda is szedi a szemetet a saját területén. Mi úgy döntöttünk, hogy itt a Cserdalápai temető előtt, a Falu térségében fogjuk szedni, úgyhogy itt van a terület képviselője is, jönnek a munkatársaim és a SZIKSZI is, meg hát reméljük, hogy civilek is jönnek. Itt van egy kis szemét, azt megpróbáljuk eltakarítani. Az az üzenete, hogy szemetelni nem jó, ezt az élhető bolygóért csináljuk, úgyhogy tartsuk tisztán a környezetünket” - mondta Dancsok Tamás, a Piramis Kft. ügyvezetője.

A város különböző területét tisztították tehát az önkéntesek az Olvasó felhívására. A diákok igyekeztek minél jobban megszabadítani a földet a szeméttől.

„Felszedjük a szemetet, mindenben segítünk, amiben tudunk. Kicsit fiatalok vagyunk még ehhez, de megtesszük, amit tudunk” - nyilatkozta Lefkánics Csaba.

„Főleg palackok vannak itt, különböző papírfajták, ételtartók. Nagyon sok műanyag szemét van, főleg olyan, amit már nem használunk” - emelte ki Varga Zsófia.

Az Európai Mobilitási Hét ezzel nem ér véget. Holnap az Ózdi Természetbarátok Köre a Damasa-tanösvényen túrázik majd, délután pedig gyógynövények alkalmazásáról tart előadást Pászk Norbert. A napot a 30-as futás a Teknőcökkel zárja. Pénteken is készülnek az érdeklődőknek. Akkor Slam Poetry előadás lesz egy fenntartható jövőért. Szombaton autómentes hétvégi lazítást terveznek a Csendes Kávézóban. A programsorozat vasárnap zárul egy felhívással, azaz hogy autó nélkül is van élet. A részleteket az Olvasó közösségi oldalán találják.

(forrás)