A szél segített – javulást hozott az időjárás a levegő minőségében
Hírek
2023. márc. 9.

A szél segített – javulást hozott az időjárás a levegő minőségében

Javulást hozott a szeles időjárás a levegő minőségében. Hét elején még több északkeleti városban egészségtelen szintet mértek, azonban a mai napra már kitisztult a levegő.

A hét elején még viszonylag csendes volt az időjárás. Ez azt eredményezte, hogy felgyülemlett a levegőben a szálló por. A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint többfelé megemelkedett a légszennyező anyagok koncentrációja. Azonban országos szinten a helyzet szerencsére nem kritikus.

„A hónap elején, illetve a múlt hétnek a végén eléggé rossz volt a levegő minősége Ózd térségében, illetve Borsodban és Hevesben is több állomásunkon kifejezetten rossz volt a levegő minősége, magas volt a PM10 koncentrációja. Szerencsére a változást hét elején meghozta egy front. Ötödikén a front mögötti északnyugatira forduló szél megerősödött, helyenként viharossá is fokozódott, ez pedig rendkívüli módon segítette azt, hogy a levegőminőség javuljon” - mondta Kuntár Roland, az OMSZ meteorológusa.

A légszennyezettség káros hatással van az emberi szervezetre is. Emiatt előjöhet az allergiánk, akár még új is kialakulhat. Emellett ilyenkor gyakran fájhat a fejünk és légzőszervi problémáink is adódhatnak, azonban ha ez az állapot sokáig fennáll, akkor akár súlyosabb tünetek is keletkezhetnek.

„Hát szerintem most jó, én nem érzek rossz levegőt. Pedig jó a szaglásom és allergiás is vagyok pár dologra, de szerintem most minden rendben van” - nyilatkozta Dudás Istvánné.

„Rossz. Sok az autó, fölöslegesen járkálnak. Két métert már nem tud menni gyalog. És a környezetszennyezés, az sok van. Mi még egy cukorpapírt is bedobunk a szemetesládába, ha úton vagyunk, de mások nem törődnek vele” - emelte ki Boros Andrásné.

Hét elején Miskolcon még veszélyes, Sajószentpéteren és Putnokon pedig egészségtelen minősítést kapott a levegő. A mostani adatok szerint az Ózd közelében található mérőállomásokon elfogadható értéket mértek. A következő napokban, valamint a hétvégén szeles időjárás várható, ami gyors javulást eredményezhet ezen a területen.