Szükségszerű emelés – Várhatóan növekedni fog a közös költség díja a városban
Hírek
2023. jan. 17.

Szükségszerű emelés – Várhatóan növekedni fog a közös költség díja a városban

Emelkedhet a közös költség díja a városban. Az illetékesek egy kalkulációt követően összehívják majd lépcsőházanként a lakókat és közösen beszélik meg az emelés miértjét és összegét.

A tavalyi évi áremelkedések több területen eredményeztek további drágulásokat. Előreláthatólag ez kihat majd a társasházak közös költségének díjaira is. Az emelést azonban egy hosszabb kalkulációs folyamat előzi meg. A szervezetek képviselői minden panelházban épületenként készítik el az ez évi aktuális költségvetést. Ebben az szerepel, hogy milyen kötelező kiadásokat kell kifizetni és a karbantartási tartalékkeretet is átbeszélik. A közgyűlésen ezeket az adatokat tudhatják meg a lakók, majd ennek függvényében döntenek arról, hogy mennyivel szükséges emelni a befizetési díjat. A következő hónaptól pedig már a magasabb bért kell majd fizetni. Ezeket a közgyűléseket májusig harmincegyedikéig kell megtartaniuk az illetékeseknek.

„A tavalyi évi infláció, a rezsiemelkedés, ez rányomta a bélyegét a társasházak üzemeltetésére is. Várhatóan az idei évben mindenhol fog emelkedni a közös költség. Most nálunk jórészt nem a rezsi miatt, hanem a vállalkozási díjak, a karbantartási díjak, az anyagárak miatt, de azért, hogy a társasházak ne éljék fel a tartalékukat, ezért mindenképpen emelni fog kelleni a közös költséget” - mondta Angyal Béla, közös képviselő.

A városban társasházkezeléssel több cég és magánszemély is foglalkozik. Az egyik ilyen szervezetnél reggel nyolckor kezdődik meg a munka, leginkább a számlák befizetésével, a telefonon érkezett megkereséssel, a felmerülő problémák megoldásával és adminisztratív feladatokkal telik el a napjuk. A karbantartási költségek, műszaki cikkek és az építőipari anyagárak is jelentősen emelkedtek. Több betervezett felújítást is le kellett mondaniuk, mert az az összeg, ami rendelkezésükre állt, már nem volt elegendő.

„A legapróbb dolgokat, lépcsőházi ajtón zárcserét, világításjavítást, mindent érint. Semmi sem annyiba kerül már, mint amennyi egy évvel ezelőtt volt. Ezt sajnos a lakóközösségeknek is tudomásul kell majd venni, hogy ez magával fogja majd hozni a közös költség emelését, amit mi, mint közös képviselők nyilvánvalóan indítványozni fogunk. A lakóközösségnek ezt el kell fogadnia” - nyilatkozta Pucsok Judit, a Panelmester Kft. ügyvezetője.

Ha azonban mégsem értenek egyet a lakók ezzel a döntéssel, akkor az is előfordulhat, hogy a későbbiekben akadnak majd olyan problémák, hogy az alapvető karbantartási feladatokat sem fogják tudni ellátni a lépcsőházakban. Így tehát ez az emelés megelőzési célból szükséges. Az illetékesek hamarosan hozzálátnak a kalkulációhoz, hogy mihamarabb kiderüljön, hol, mennyivel kell emelni a díjakat.