Vízkereszt - vízszentelés és Szent Liturgia a görögkatolikus kápolnában
Egyház
2023. jan. 6.

Vízkereszt - vízszentelés és Szent Liturgia a görögkatolikus kápolnában

Vízkereszt napjával lezárult a karácsonyi ünnepkör. Ez alkalomból vízszenteléssel egybekötött Szent Liturgiát tartottak az Ózdi Görögkatolikus Templom melletti kápolnában.

Az egyik legnagyobb egyházi ünnep, vízkereszt napja miatt gyűltek össze az emberek az Ózdi Görögkatolikus Templom melletti kápolnában. Az esemény a szokásos módon, Szent Liturgiával kezdődött, amelyet Bodnár Dániel görögkatolikus parókus celebrált. Többek között a lelki felkészülés fontosságáról, a nehézségekről és az új esztendő lehetőségeiről beszélt.

„Lehetőségünk lesz arra, hogy hétről hétre, napról napra, felkészülve lelkiekben eljöjjünk ide. Eljöjjünk ebbe a templomba, vagy bármelyik templomba, hogy megmerítkezzünk vagy alámerítkezzünk. Hogy ha kell, napról napra új emberként induljunk el. Elinduljunk és vállaljuk az utat a Jordántól, a mi személyes Jordánunktól Isten felé, vállaljuk az utat egymás felé, de ami a legfontosabb lesz, hogy vállaljuk az utat önmagunk felé” - fogalmazott Bodnár Dániel, görögkatolikus parókus.

A prédikációt követően a vízszentelés szertartása következett. Ez a jeles nap a görögkatolikus egyházban a karácsonyi ünnepkörnél is jelentősebb, ugyanis ez nemcsak Jézusról, hanem a szentháromságról is szól. Vízkereszt egyébként az egyik legősibb keresztény ünnep, amely Jézus Krisztus megjelenésének, kinyilvánulásának momentumait csatolja össze. Ilyenkor az éltető víz természetét szentelik meg. Ehhez a naphoz egy szokás is kapcsolódik, mely szerint ez a karácsonyi ünnepkör vége, amikor lebontják a karácsonyfát, ezzel pedig elkezdődik a farsangi időszak.

„Azért fontos nekem, hogy találkozzak az Istennel, mert amikor ez a szentelés megtörténik, olyan mintha a Jordán folyóban találkoznék a jó Istennel, amikor megkeresztelkedett. Én is voltam Jordániában, és már megtapasztaltam ezt a keresztséget, hogy milyen ez ott és nagyon megható. Távol tartja az embereket a betegségtől, a mindenféle rossztól” - mondta Füleki Antalné.

A liturgia végén megszentelték a kápolnát, illetve a résztvevőket. Ezt követően pedig a hívek haza is vihettek a szentelt vízből, ami otthonukban a lelki, valamint testi szükség idején jelent gyógyírt a következő év vízkeresztjéig. Bodnár Dániel a diakónushoz látogatott el először, a napokban azonban el fog menni azokba az otthonokba is, ahol kérik a szentelést. Ez a szokás igen népszerű a gyülekezet tagjai körében, volt olyan, aki már ma fogadta a parókust.