Rossz hatással van az enyhe tél a mezőgazdaságra
Hírek
2023. jan. 5.

Rossz hatással van az enyhe tél a mezőgazdaságra

Rossz hatással van az enyhe tél a mezőgazdaságra. Amíg nyáron az aszály fenyegette a növényeket, most a szokatlanul meleg időjárás miatt aggódnak a gazdák.

A növények ilyenkor szívják fel a talajból azt a nedvességet, amivel kivédhetik a tavaszi, nyári szárazságot. Most viszont kevés a csapadék, ami táplálná a földeket. A hangonyi önkormányzathoz tartozó termőföldeken első sorban lucernatermesztés folyik, több hektáron. Már a nyár folyamán is problémák adódtak az aszály miatt, most pedig a csapadékhiány okoz bosszúságot.

„A probléma az az, hogy hónak kellene lenni, mert nagyon-nagyon kevés nedvesség van a talajban. Szerintem tíz-tizenkét milliméter csapadék maximum hiányzik ebből a földből. Az lenne a legjobb, ha hó födné, az szépen elolvadna, és akkor az a talajba jutna. A lucernának a gyökere negyven-ötven centiméterre is lenyúlik a földbe, és a tápanyagot és a vizet onnan tudja felszívni még aszályos időben is. A tavalyi év az nagyon rossz volt számunkra, mert nagyon kevés bálánk jött le sajnos, mert nagyon kevés volt az eső, a csapadék és ez hiányzik a földből idén is” - mondta Kovács Szilárd, Hangony polgármestere.

Ha az enyhe idő több héten át is kitart, nem áll le a nedvkeringés a növényekben, és fokozott fagyhajlamhoz vezethet. Az őszi gabonavetések fagytűrő képessége gyengül, és ilyen esetben már nagyon komoly károkat okozhat, ha beköszönt az erős lehűlés. Urbán László hangonyi mezőgazdasági vállalkozó többek között növénytermesztéssel foglalkozik, közel száz hektár területen. Jelenleg tizenöt hektárnyi őszi vetésű búza van a földjében.

„Az volna az elsődleges cél, hogy hótakaró legyen, és kifagyjanak a különböző gombák, illetve olyan rovarok, amik kártevők, és hogy még kedvezőbb legyen a következő év abból a szempontból, hogy ne kelljen annyi rovarölő szert és gombaölő szert használni” - nyilatkozta Urbán László, mezőgazdasági vállalkozó.

A tél az úgynevezett mély nyugalom időszaka a növények életében. Ehhez két–három hét lehűlés szükséges. Az előrejelzések szerint a következő napok sem ígérnek hideget, marad a szokatlanul magas hőmérséklet.