Az ózdi háziorvosoktól is lehet kérni az omikron elleni, új típusú Pfizer vakcinát
Egészség
2022. dec. 14.

Az ózdi háziorvosoktól is lehet kérni az omikron elleni, új típusú Pfizer vakcinát

A helyi háziorvosoknál is elérhető az omikron elleni új típusú Pfizer vakcina. Az Újváros téri körzetben legutóbb tizenketten vették fel ezt a fajta ismétlő oltást. A beadatáshoz előjegyzés szükséges.

A covid elleni oltáshoz kapcsolódó dokumentumot töltötték ki az Újváros téri rendelőbe érkezők a váróban. A nyilatkozat elengedhetetlen feltétele annak, hogy megkaphassa ismétlő oltását az, aki ezt szeretné. A kórházi oltópontok után már a háziorvosoknál is elérhető az új típusú vakcina. Az első alkalomra tizenketten jelentkeztek be a doktornőhöz.

„Én már a harmadik oltáson is túl vagyok. Allergiás, asztmás beteg vagyok, magas vérnyomás, szívritmus zavarok, tehát többfajta betegségem van és betöltöttem a hetvenkettőt. Én ezt nagyon fontosnak tartom, hogy emlékeztetőül a negyedik oltást felvegyem” - mondta Vámosi Zoltánné.

A koronavírus még mindig jelen van környezetünkben, azért hogy minél hatékonyabb legyen a védekezés az újabb törzsek és mutációk ellen kifejlesztettek egy újabb típusú oltóanyagot, az omikron elleni Pfizer vakcinát. Magyarországon a járvány jelenleg mérsékelten zajlik, ami a magas átoltottságnak is köszönhető. A legfrissebb adatok szerint 6 millió 421 ezer a beoltott, 5 193 az új fertőzött, múlthéten pedig 43 beteg hunyt el. Az ehhez kapcsolódó aktuális információkat bárki elérheti a koronavirus.gov.hu weboldalon. Megyénkben már egy ideje elérhető ez a típusú oltás. A háziorvosok azonban még csak most tudták elkezdeni ennek beadását, hiszen bonyolult folyamat biztosítani az oltóanyag eljutását minden rendelőbe.

„Jelenleg a megyei kórházban tárolják hosszabb távon, ott van lehetőség. Ezek az oltóanyagok speciális tárolást igényelnek és a Nemzeti Népegészségügyi Szolgálat, a kormányhivatalok népegészségügyi osztályának koordinálásával és a háziorvosok együttműködésével van arra lehetőség, hogy eljusson a háziorvosi rendelőbe és lakóhelyükhöz közelebb is fel tudják venni az oltást azok, akik nehezebben mozognak, vagy jobban ragaszkodnak a megszokott orvosukhoz” - emelte ki dr. Vámos Henrietta, megyei kollegiális szakmai vezető háziorvos.

Fontos információ, hogy a vakcinának ismétlő szerepe van, tehát legalább egy oltási sor szükséges ahhoz, hogy valaki megkaphassa. Ez azt jelenti, hogy egy Jansen, vagy két Pfizer, két Astra, két Sinopharm, illetve két Sputnik oltással már rendelkeznie kell az illetőnek, valamint legalább fél évnek el kell telnie az előző beavatkozástól. Az ampulla hat adagos, így egyszerre legalább ugyanennyi egészséges páciens kaphatja meg. Ezért előjegyzéssel lehet hozzájutni, így érdemes először érdeklődni telefonon, vagy e-mailben háziorvosunknál és feliratkozni az oltásra.