Lezárult a népszámlálás – Pozitívak a tapasztalatok Ózdon
Hírek
2022. dec. 7.

Lezárult a népszámlálás – Pozitívak a tapasztalatok Ózdon

Eredményes volt a népszámlálás Ózdon. 17.056 címből, csupán 77 volt olyan, ahol végül nem sikerült adatot egyeztetni semmilyen formában.

Október 1-jén hazánkban a teljes népességre és lakásállományra kiterjedő összeírás indult. Október tizenkilencedikéig interneten lehetett elvégezni az adatszolgáltatást online formában. Ezt követően pedig elindultak a számlálóbiztosok. Akiket nem sikerült elérniük, azok pótösszeírásra jelentkezhettek november 21. és 28. között az Ózdi Központi Ügyfélszolgálaton. 117-en keresték fel a Polgármesteri Hivatalt.

„Összességében elmondható, hogy a számlálás és a számlálóbiztosi tevékenység, a felülvizsgálói munka városunkban eredményes volt, hiszen a számok azt tükrözik, hogy nagyon nagy százalékban tettek eleget az állampolgárok adatszolgáltatási kötelezettségüknek. Jelenleg a Polgármesteri Hivatalban a számlálóbiztosok elszámolása, kifizetése folyik. Most fogjuk készíteni a beszámolókat és megküldeni a KSH részére, erre december 15-ig van időnk, hogy ezt megtegyük” - mondta Dudásné Balázs Zita, népszámlálási koordinátor.

A számlálóbiztosok munkáját tíz felülvizsgáló segítette, koordinálta. Ők voltak a kapocs a számlálók, a Polgármesteri Hivatal, valamint a KSH illetékesei között. A munka végén pedig ellenőrzési feladatokat is elláttak. Kezdetben akadtak nehézségek a számítástechnikai rendszer hiányosságai miatt. Elsősorban címazonosítási és térerő problémák voltak. Végül helyreállt a rend.

„Mind a számlálók megtalálták a helyüket a rendszerben és mind a KSH részéről tevékenységet végzők érzékelték azt, hogy milyen problémákkal, milyen hiányosságokkal néznek szembe a számlálók és annak rendje, módja szerint megpróbálták helyére tenni, frissíteni a rendszert és megoldani azokat a problémákat, amelyekkel az első időszakban szembesülniük kellett a számlálóknak” - emelte ki Schlögl Zoltánné, felülvizsgáló.

Településünkön nyolcvan számlálóbiztos dolgozott terepen, akiket igyekeztek olyan szempontok alapján kiválasztani, hogy ismerjék az adott környéket, amelyet be kell járniuk. Voltak olyanok, akik először nem akarták beengedni őket, de később jobb belátásra tértek. Hornyákné Sinka Irén a Bolyki főúton és Szentsimon térségében látogatott el 276 címre.

„Volt, olyan idős hölgy 83 éves, aki azt monda, hogy lenyilatkozta volna a népszámlálást, de a házba csak engem engedett be, azért mert ismer. Volt olyan, aki nem akart nyilatkozni, volt ahol három értesítőt is hagytam, de amikor az utolsó kísérletet tettem és az illető megtudta, hogy én vagyok, akkor azt mondta, hogy persze nyilatkozik, de nem olyan szívesen. Amikor kérdeztem bármit, akkor napra pontosan válaszolt” - nyilatkozta Hornyákné Sinka Irén, számlálóbiztos.

Malina-Botos Arabella 228 ajtón kopogtatott be Somsályon és csupán egy olyan eset volt, amikor az egyik ikerházból kikiabáltak neki, hogy „Nem veszünk semmit.” A célzást értette.

„Kellemes csalódás volt a közösség, igazából nem is volt olyan, aki nem engedett be. Elég hamar beengedtek. Nagyon ritka volt az amikor én a kapuban álltam és fagyoskodtam, de volt olyan is. Aznap konkrétan 25 embert vittem fel a rendszerbe, akkor tanultam a hibámból és már kesztyűt is vettem fel. Egyébként nagyon aranyos volt mindenki. Jó tapasztalataim voltak” - fogalmazott Malina-Botos Arabella, számlálóbiztos.

Ózdon 6.484-en küldték be az adatokat online formában, amely azt jelentette, hogy a számlálóbiztosoknak igen nagy feladattal kellett megküzdeniük. Végül 17.056 címből csak 77 volt olyan, ahol nem sikerült adatot egyeztetni semmilyen módon. Ezeket az ügyeket a továbbiakban a KSH kezeli.