Ma van a Diabétesz Világnapja
Egészség
2022. nov. 14.

Ma van a Diabétesz Világnapja

Ma van a cukorbetegség világnapja. Típustól függően inzulinnal vagy gyógyszerrel kezelhető a diabétesz, de a testmozgás és az étrendváltoztatás is fontos a páciensek életében.

A cukorbetegség a világon az egyik leggyakoribb anyagcsere-betegség. Szövődményei rontják a páciens életminőségét és életkilátásait. Vannak bizonyos jelek, amelyekből arra következtethetünk, hogy érdemes orvoshoz fordulnunk. Ilyen például a gyengeség, a hirtelen fogyás, valamint a gyakori vizelési inger.

„Cukorbetegség egy alattomos betegség. Ennek több altípusa van, de két fő típusát ismerjük. Az egyik az egyes típusú, ami inzulin függő, gyermekkorban jelentkezik. A másik a kettes, ami nem inzulin függő és ez alakul ki idősebb korban. Mindkettő alappillére a diéta, ami nagyon fontos. Gyermekkorban általában inzulint adunk, felnőtt korban tablettát, de néha inzulinra kényszerülünk” - mondta dr. Sahin Fawaz, címzetes főorvos.

A betegségben szenvedők száma világszerte rohamosan emelkedik. Ez alól hazánk sem kivétel. A jelenlegi adatok alapján körülbelül egymillió-százezer felnőtt diabéteszes pácienssel számolhatunk Magyarországon. Fontos az örökletes tényező. Még inkább oda kell figyelni, ha a családban már előfordult a betegség. Azonban ettől még többen lehetnek azok, akik nem tudnak problémájukról.

„Huszonöt évvel ezelőtt derült ki az, hogy diabéteszes vagyok. Tulajdonképpen a fél életemet már ezzel a betegséggel éltem le. Ami nyilván nem jó ebben, az az, hogy az embernek gyógyszert kell szedni vagy inzulint adagolni, és naponta többször mérni a vércukrát. Ami viszont pozitív, és én ezt így is élem meg, az az, hogy sokkal jobban kell figyelni az embernek magára. Többet konzultál orvossal és többet ellenőrzi az egészségét. Tulajdonképpen ha tudatosan élünk, akkor hosszú távon fenntarthatjuk az egészséges vagy az egészséghez hasonló állapotot” - nyilatkozta Bukovinszky Zsolt.  

A betegséget tehát szinten lehet tartani. Elsődleges a diéta, ahol a szénhidrátok, zsírok és fehérjék megfelelő arányban vannak jelen, valamint a testmozgás. Emellett az inzulinnal való kezelés és a gyógyszerek is javíthatják a páciensek életminőségét. Diabétesz Világnapot első alkalommal 1991-ben, november tizennegyedikén szervezett a Nemzetközi Diabetes Szövetség és az Egészségügyi Világszervezet. Mára ez a nap már több mint háromszázötven millió embert kapcsol össze a világon.