Láthatósági mellény, kobak és nyeregalátét – Átvették egyenruháikat a lovas polgárőrség tagjai
Rendőrség
2022. nov. 8.

Láthatósági mellény, kobak és nyeregalátét – Átvették egyenruháikat a lovas polgárőrség tagjai

Megkapták felszereléseiket a lovas polgárőrség tagjai. Láthatósági mellényeket, kobakokat és nyeregalátéteket is átvehettek azon a találkozón, amelyet az Ózdi Rendőrkapitányságon tartottak.

„A rendőrségnek igen is az a feladata, hogy ebben a hajóban, ahol nagyon nagyon sok ember a jó irány érdekében evez, tényleg egy irányba is evezzünk” - Többek között ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg Szerencsi Árpád, rendőr alezredes, megyénk rendészeti rendőrfőkapitány-helyettese azt a rendezvényt, ahol a lovas polgárőrség kapta meg új egyenruháit. A találkozón több a polgárőrség kötelékét szolgáló és erősítő szövetség képviselője is megjelent, akik az együttműködés fontosságát hangsúlyozták. Ózdon februárban alakult meg hivatalosan a lovas tagozat. A szervezeti egység alapját a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület tagjai alkotják. Májusban zajlott az első közös bevetésük a rendőrséggel. Elsőként a Bíben-völgy lankáit járták be. A lovas polgárőrség gondolata 10-12 éve fogalmazódott meg az Országos Polgárőr Szövetség tagjaiban. Megyénkben nyolcvanhárom lovasuk van, tíz településen.

„Ha járatják a lovat, és kimennek olyan területekre ahol erdő, mezőgazdasági terület van, akkor látnak is. Nemcsak járatják a lovat, hanem látnak is, és tudnak jelezni. Ez a lényege, hogy jelezzenek, hogy itt nem kívánatos cselekményt folytatnak bizonyos személyek, és a rendőrség abban a pillanatban tud intézkedni” - mondta Csóra György, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnöke.

Tizenkét egyenruhát biztosítottak a helyi csoport számára. Láthatósági mellényeket, kobakokat és nyeregalátéteket is átvehettek a találkozón.

„Nagy előrelépést tettünk, mert végre megérkeztek a felszerelések, tehát már most nagyobb létszámban tudunk majd részt venni járőrszolgálatban, portyaszolgálatban. Ez azt jelenti, hogy a külterületeken a víkendházas terület, illetve erdős részeknek a portyaszolgálattal történő ellátását jobban tudjuk majd koordinálni” - hangsúlyozta Varga Gábor, a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület elnöke.

A gépkocsival történő bejárási formát jól kiegészíti a lovas szolgálat, hiszen így olyan területeken is jelen lehetnek, amely autóval csak nehezen elérhető, vagy akár egyáltalán nem.

„Meg tudunk közelíteni lóháton olyan területeket, ami gépkocsival nem megközelíthető, illetve nagyon fontos az illegális hulladéklerakás megelőzésben, illetve megfékezésben, hogy hangtalanul közlekednek a lovasok, illetve van még egy nagyon fontos jelentősége, hogy az utánpótlás szempontjából nagyon csábító, hogy a polgárőrség keretein belül lóháton is lehet szolgálatot adni” - emelte ki dr. Radácsné Reszegi Rita, az Országos Polgárőr Szövetség Lovas és Kutyás Tagozatának elnöke.

Akik vállalták, hogy részt vesznek a programban, már mindannyian túl vannak az alaptanfolyamon és sikeres vizsgát tettek. A lovas tagozat speciális oktatást igényel, amelyet felmenő rendszerben lehet tovább fejleszteni. November 18. és 20. között egy újabb gyakorlati próba következik. Szilvásváradon adhatnak számot tudásukról a lovak és lovasok. Nagyon fontos, hogy egy stresszhelyzet esetén is harmonikus kapcsolat legyen az ember és állat között. Erre készíti fel őket a következő képzés, amelynek elvégzésével a külterületeken túl a belvárosban is szolgálatot teljesíthetnek majd a tagok.