Tizenkilencedik századi film – az Amerikai anzix című alkotást tekintették meg az Ózdi Szakképzési Centrum Bródy Imre Technikumának tanulói az Olvasóban
Oktatás
2022. okt. 20.

Tizenkilencedik századi film – az Amerikai anzix című alkotást tekintették meg az Ózdi Szakképzési Centrum Bródy Imre Technikumának tanulói az Olvasóban

Az Amerikai anzix című filmet nézték meg az Olvasóban az Ózdi Szakképzési Centrum Bródy Imre Technikumának tanulói. A vetítést követően a szervezők a fiatalok több kérdésére is választ adtak.

Ismét fiatalokkal telt meg az Olvasó. Először egy ideiglenes tárlatot tekintettek meg az Ózdi Szakképzési Centrum Bródy Imre Technikumának tanulói. A látogatás apropóját egy filmvetítés adta, az Adorján Lajos teremben, a Petőfi Klub keretében.

„Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek kulturálódjanak. Ilyen filmeket sajnos maguktól nem tekintenének meg. Ezen kívül pedig szoros kapcsolatot ápolunk a múzeummal, ahová mindig visszatérő vendégek vagyunk” - mondta Fehér Marianna, az Ózdi Szakképzési Centrum Bródy Imre Technikumának pedagógusa.

Az Amerikai anzix című filmet tekintették meg a diákok, ami Bódi Gábor diplomamunkája. Az alkotást a Balázs Béla Filmstúdió berkein belül készítették el, ami az 1960-as, 1970-es években olyan független és szabad művészeket tömörített magába, akik cenzúramentesen készíthettek filmet. Ezek közül a szociológiai dokumentumfilmek a leghíresebbek, amelyeket például egyetemeken is pozitív példaként hoznak fel, ha hazai független filmgyártásról van szó.

„Az Amerikai anzix a XIX. században játszódik, úgynevezett amerikás magyarok életéből, illetve azok erkölcsi és morális hatásairól, amely az üzenete ennek az alkotásnak. Erről lesz majd szó, nemcsak a film megtekintésével, hanem egy kicsit majd beszélgetni is szeretnénk a fiatalokkal erről” - emelte ki Farkas Péter Barnabás, az ÓMÉK múzeumi ágazatvezetője.

A technikai megoldás is különleges ebben a filmben. Egy érdekes vizuális megjelenítést kapott, ugyanis kétszer rögzítették a filmet. Ezzel olyan szépia hatásokat szerettek volna kelteni a képkockákban, amivel előidézték a tizenkilencedik századi amatőr felvételeket. Ezen megvalósítással a film mindig egy időutazásra invitálja a nézőket. A vetítést követően a szervezők válaszoltak a fiatalokban felmerülő kérdésekre.