249 hal akadt horogra
Szabadidő
2022. szept. 20.

249 hal akadt horogra

Véget ért a X. Pontykalózok Bojlis Kupa az Ózdi Horgásztónál. A jubileumi alkalmon tizennégy csapat vett részt, a találkozót pedig a Big Fish Team gárdája nyerte.

Tizennégy csapat érkezett a X. Pontykalózok Bojlis Kupára az Ózdi Horgásztóhoz. Hatvanhat órán keresztül folyt a baráti megmérettetés, amely vasárnap délelőtt zárult. Idén ez a második és egyben az utolsó találkozójuk volt. A szabályok nem változtak, csak a ponty és amúr számított, azok is csak négy kilogramm felett. A pályák sorsolása azonban rendhagyó módon történt. Három szektorra osztották a tavat, amelyek A, B és C elnevezést kaptak. Ennek az volt a célja, hogy kiegyenlítettebbek legyenek a pályák.

„Igazából azért szervezzük meg évek óta ezeket a versenyeket, mert van egy jó közösség, amit sikerült összekovácsolnunk itt Ózd környékén, hogy egymás között összemérjük egy picit a tudásunkat. Lényegében találkozunk egymással, szórakozunk is együtt, mindenki kedves ismerősként üdvözli egymást, aki ezen a versenyen megjelenik, és nagyon várják a következő összecsapásokat. Igaz a végére mindenki rendesen el szokott fáradni, de hát ez erről szól, egy hatvanhat órát azért át kell harcolni különböző időjárási viszonyok között, nyáron akár kánikulában, ilyenkor akár hűvösebb időjárási körülmények között, és mondom, ezt a közösséget szeretnénk erősíteni, amit itt Ózd környékén sikerült összehozni” - mondta Egyed Richárd, a Pontykalózok Bojlis Kupa szervezője.

A mérlegelés folyamatosan zajlott a hatvanhat óra alatt. A súly megállapítását követően megtisztították a halakat, lefertőtlenítették a szájukat és visszaengedték a tóba. A napokban egy kalózzászló is lobogott a parton, melynek jelzés értéke volt. A többi csapatnak tudatta, hogy éppen ki tartotta a legnagyobb kifogott példányt. Ehhez egyébként egy rózsaszín otthonka is társult. Az indulók között nem csak ózdi, hanem környékbeliek és ózdi kötődésűek is részt vettek. Volt például két testvérpár, akik Svájcból érkeztek, és egymás ellen küzdöttek.

„Ez a második verseny, amikor itt vagyok, de versenyen kívül is szoktam ide lejárni, amikor itthon vagyok szabadságon. Ugye a bátyámmal mi egy munkahelyen dolgozunk, és nekem kötetlenebb a szabadságom, és nem régen voltunk itthon az előző versenyen és gondoltam, hogy nem fog jönni, úgyhogy beneveztem magamban, mondtam, hogy megpróbálom. Ezt ő kihívásnak tekintette, és másnap benevezett ő is és a sors úgy hozta össze, hogy nemcsak egy szektorba húztunk helyet, hanem egymás mellé is, úgyhogy végig tudunk kötekedni egymással” - nyilatkozta Lakatos Miklós, a Swiss Carp Team versenyzője.

Kezdetben nehezen jöttek a kapások, aztán a lehűlt, borúsabb időnek köszönhetően megindultak a halak. A verseny győztese végül a Big Fish Team lett, akik új pályacsúcsot állítottak fel, szám szerint 530,075 kilogramm mérlegelhető ponttyal törtek az élre. Az összfogás is a második legjobbra sikerült a versenyek történetében, amely néhány tizeddel meghaladta a 2190 kilót. Az idei legnagyobb halat a Red Carp Team jegyezte 17,55 kilogrammal.