„Itt annyi szavaló van Gálvölgyi elvtárs. Nem tud valami mást? Mondom, elmondom ugyanazt a verset színészhangokon.” – Gálvölgyi János volt a Pózdium vendége
Kultúra
2022. szept. 13.

„Itt annyi szavaló van Gálvölgyi elvtárs. Nem tud valami mást? Mondom, elmondom ugyanazt a verset színészhangokon.” – Gálvölgyi János volt a Pózdium vendége

Gálvölgyi János Kossuth-és Jászai Mari-díjas színművész volt a PóZdium tizenegyedik állomásának vendége tegnap az Olvasóban.

A legnagyobb magyar parodistával készült beszélgetést nagy érdeklődés övezte, sokan ellátogattak az helyszínre. Az eseményről televíziós felvétel is készült, amelyet novemberben tűz műsorára az Ózdi Városi Televízió és már a folytatás is tervben van.

„Elmehetek én vidékre színésznek, csak már nem kellene hazajönnöm utána.” Mondta viccesen Gálvölgyi János, amikor arról beszélt, hogy szülei többek között ezekkel a gondolatokkal indították útnak az életben. A parodista 36 színész hangján tud megszólalni. 1968-ban megnyerte a Ki mit tud?-ot. Pályája pedig ezek után felfelé ívelt.

„Két keze van az embernek jó esetben, ha nem a lövészgyárban dolgozik” - mondta Gálvölgyi János

Már az első történetével is nevetésre késztette a közönséget tegnap este az Olvasóban. A továbbiakban is hasonlóan telt a beszélgetés. A színművész életszemlélete, sztorijai mindenkit magával ragadott. Bukovinszky Zsolt többek között kérdezte a főiskolával kapcsolatos élményiről is, ahová Simon Zsuzsa színésznőnél felvételizett először sikertelenül, majd másodszor szintén.

Ekkor jelentkezett a Ki mit Tud?-ba. A versmondás keltette fel érdeklődését, hiszen szavalt és több amatőr színjátszó körnek is tagja volt.

„Lényeg az, hogy elmentem és akkor ott egy elvtársnő azt mondta, hogy itt annyi szavaló van Gálvölgyi elvtárs. Nem tud valami mást? Mondom, elmondom ugyanazt a verset színészhangokon. Arany János A walesi bárdok versét elmondtam hat vagy nyolc színész hangján és ettől elájultak. Nem tudtam, hogy ez csodálatos dolog, hiszen annak idején amikor báboztam ez nekem így jött. Ez volt a Ki mit Tud?, amit aztán megnyertem.” - mondta Gálvölgyi János, színművész

A felvétel egyébként a legnagyobb videómegosztó portálon még ma is fellelhető. A Kossuth-és Jászai Mari-díjas színművész beszélt példaképéről Márkus Lászlóról, aki mindössze 58 éves volt, amikor elragadta őt a halál, ő pedig ott volt amikor örökre lehunyta szemeit. Szó volt a Heti Hetesről is, hiszen ott is meghatározó személyiségként köszönt vissza a képernyőről hosszú ideig. Bukovinszky Zsolt örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az Ózdi Városi Televízió sikerprodukciója újra nézőkkel töltötte meg a helyszínt. Úgy néz ki a folytatás beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

„Hosszú szünet után folytatódott tegnap este a Pózdium és azt hiszem, hogy a rendezvény azt bizonyította, hogy szükség van a folytatásra. Nagyon nagy volt az érdeklődés, erre mondják, hogy egy gombos tűt nem lehetett leejteni, úgyhogy megerősödtünk abban, hogy folytatjuk, novemberre tervezzük a következő találkozót és várunk mindenkit sok szeretettel.” - nyilatkozott Bukovinszky Zsolt, az ÓMÉK ügyvezető-főszerkesztője

A produkció népszerű volt, nagyon sokan érdeklődtek az esemény iránt. Voltak, akik a kezdés előtt már egy órával megérkeztek a helyszínre.

„Nagyon szerettem. Néztem azt a Ki mit Tud-ot? annak idején. Emlékszem rá amikor ő fellépett. Nagyon szerettük, imádtuk őt. Nagyon örülök, hogy eljöttem, hogy sikerült.” - mondta Valluch Tamásné

Mintegy kétszáz főnek volt alkalma helyet foglalni a székeken az Adorján Lajos teremben. Hasonlóan a korábbi menetrendhez televíziós felvétel is készült az eseményről, az összeállítást pedig az Ózdi Városi Televízió novemberben tűzi műsorára. A folytatás is tervben van. November 21-én egy újabb országosan ismert személyiség látogat el városunkba.