Javuló tendencia
Város
2021. aug. 19.

Javuló tendencia

Eredményesek voltak az építőanyagárak drágulásának visszaszorítására hozott intézkedések. Erről Koji László az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének elnöke beszélt.

Mintegy két hónappal ezelőtt számoltunk be róla, hogy a koronavírus miatt több helyen is leállt a termelés, és nem bírták tartani a gyártók a lépést a felgyorsult piaci folyamatokkal. Azóta kormányzati döntések születtek a probléma elhárítása érdekében. Így például bejelentéshez kötötték az ilyen termékek külföldre való kivitelét. Koji László az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének elnöke szerint egy pozitív tendenciát lehet tapasztalni.

„A kormányzati intézkedések és a versenyhivatalnak az ellenőrzései oda vezettek, hogy itt augusztus végén az áremelkedések megállhatnak. Nagyon sok tisztességtelen magatartással találkozott a versenyhivatal. Bírságoltak is és nemcsak ők, hanem a fogyasztóvédelem is. Mintha rendeződne az építőanyag kereskedelem. Arra számítunk, hogy az év végéig a kritikus építőanyagoknál hiány nem alakul ki, és az árak vissza tudnak rendeződni” - mondta Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének elnöke.

A legmagasabb áremelkedés a faárunál, a cementipari termékeknél, a rézalapú építőanyagoknál és az acélból készült árucikkeknél volt tapasztalható. A szakemberek bíznak benne, hogy a feltételek korrigálódnak majd a piac stabilizálódásának köszönhetően. Megkerestük a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatalt is. Ők felelősek azon engedélyek kiadásáért, amelyeket a különböző építkezésekhez és bővítésekhez kell megkérni.

„A lakásépítési tendencia Ózdon nem változott jelentősen az elmúlt évek során. A Családi Otthonteremtési Kedvezmény 2015-ös bevezetése adott lendületet a lakásépítéseknek, ezzel egyidejűleg a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről szóló kormányrendelet alapján a lakóépület építése és bővítése – néhány kivételtől eltekintve – építési engedély nélkül, egyszerű bejelentés alapján végezhető. A rendelet előírásainak megfelelően elkészített tervdokumentáció, és elfogadott bejelentés után 15 nappal kezdhető a kivitelezés” – áll a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal hozzánk eljuttatott levelében.

Az építőanyagoknál tapasztalt anomáliák egyébként nem számítanak csak magyar jelenségnek, az egész világban hasonló problémákat tapasztalni. Mindez azért fontos, mert tavaly a hazai forgalom 48 százaléka importból származott, azaz jelentős a szektor külpiactól való függése.