Riasztás, füst, beavatkozás – Kiürítési gyakorlatot tartottak a Brassói úti áruházban.
Hírek
2022. máj. 24.

Riasztás, füst, beavatkozás – Kiürítési gyakorlatot tartottak a Brassói úti áruházban.

Kiürítették a Brassói úti bevásárlóközpontot. A gyakorlatnak az volt a célja, hogy a vásárlók figyelmét felhívják egy esetleges káreseményre, valamint arra hogyan viselkedjenek katasztrófahelyzetben.

A szervezők szerint az áruház dolgozói, a vásárlók, valamint a kiérkező műveleti egység is jól teljesítette feladatát.

Éles sípoló hang hívta fel a vásárlók figyelmét a tűzriadóra. A polcok között sűrű, gomolygó füstfelhő szállt. A tűzjelző szirénák hangjára pedig mindenki pánik nélkül igyekezett a kijáratok felé. A kiérkező egység hamar megtalálta a lángok forrását. Persze ez csak szimuláció volt. Az ózdi áruházban nem volt tűz, a lánglovagok és a bevásárlóközpont valamennyi dolgozója egy előre megszervezett éles kiürítési gyakorlaton vettek részt.

„Egy ilyen esemény a létesítmény önvédelmi képességét növeli, illetve a vásárlókat és személyzetet készíti arra, hogy ha egy ilyen tűzeset lenne akkor milyen ütemben, hogyan kellene elhagyni ezt a létesítményt. A mi részünkről a személyi állománynak a beavatkozó képességét, illetve a rutinnak a megszerzését szolgálja. Ha történik itt egy tűzeset akkor minél előbb, minél gyorsabban tudjuk felszámolni azt.” - mondta Czene Zsolt, a Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnok-helyettesje

 A beavatkozó állomány számára fontos szempont, hogy a vízellátottság miatt a tűzcsapokhoz közel tudjanak gépjárművükkel megállni, majd behúzni a tömlőket az érintett helyszínre. Már nem először tartottak ebben az áruházban hasonló akciót, a tapasztalat pedig pozitív képet mutat. Viszonylag gyorsan, fegyelmezetten hagyja el mindenki a létesítményt.

„A helyszínre egy autóval és hat fővel érkeztünk meg. A felderítés alapján a ruharészlegen alakult ki a tűz, kettő darab „C” sugárral a tüzet eloltottuk. Személyi sérülés nem történt, a személyzet megkezdte az áruház kiürítését.” - nyilatkozott Bolyky Tamás, szolgálatparancsnok

 Most is minden az előírásoknak megfelelően történt. Az állomány tagjai a helyszínen tapasztaltakat be tudják építeni egy következő hasonló akcióba is, valamint a beavatkozási készségük is fejlődik. Ezek a gyakorlatok arra szolgálnak, hogy éles helyzetben is minden zökkenőmentesen történjen. Először az áruház dolgozói, később pedig a vásárlók is visszatérhettek napi rutinjukhoz.