Nyári bringasuli – Tizenkét diák ismerkedett a kerékpárral és a biztonságos közlekedéssel a Bolyky Tamás Általános Iskolában
Oktatás
2024. júl. 3.

Nyári bringasuli – Tizenkét diák ismerkedett a kerékpárral és a biztonságos közlekedéssel a Bolyky Tamás Általános Iskolában

Tizenkét bolykys tanuló vett részt a Bringasuli Programon, melynek célja a gyerekek felkészítése az önálló és biztonságos kerékpáros közlekedésre.

A Bolyky Tamás Általános Iskola udvarán gyerekek gyülekeztek. A Bringasuli Program keretében rendezett kétnapos tréningre érkeztek. A képzést Vanczák Attila pedagógus koordinálta, aki beszélt a májusi tesztprogramról, illetve a biztonságos közlekedés fontosságáról.

„A célja az, hogy a negyedikes és hatodikos évfolyamos korosztályt szólítsák meg, és minél többen jártasságot szerezzenek a kerékpározásban, illetve a közúti közlekedéshez szükséges szabályokat megtanulják. A legfontosabb az, hogy ne csak ők maguk szerezzenek jártasságot, hanem azt is megtanulják, hogy hogyan kell együtt, csoportban kerékpározni, és mikre kell figyelni a közúti forgalomban” - emelte ki Vanczák Attila, a Bolyky Tamás Általános Iskola program koordinátora.

A BringaAkadémia csapata az Aktív- és Ökoturisztikai Központ támogatásával szervezte a Bringasuli pilot programot, mely negyvenöt pedagógus és körülbelül ötszáz gyermek részvételével zajlott, országszerte mintegy negyven iskolában. Májusban is és most is tizenkét diák vett részt a képzésen az ózdi intézményből. Az első napon megismerkedtek a kerékpár felépítésével, a megfelelő sportfelszereléssel. Az iskolaudvaron fokozatosan nehezedő játékos gyakorlatokat kellett teljesíteni. Volt szlalomozás, egy kezes pacsi adás és a biztonságos elindulásból is rutint szereztek.

„Nagyon tetszett a szlalomozás és várom, hogy kimenjünk a forgalomba” - mondta Varga Nina Olívia, tanuló.

„Az tetszett a legjobban, amikor Attila bácsinál megfordultunk, és Attila bácsi mutatott számot, én pedig mondtam, meg a kanyarodás. Az nekem eléggé tetszett” - nyilatkozta Bárdos Zoltán, tanuló.

Az első nap után a csapatot ketté osztották. Hat-hat fős csoportban a közúti forgalomban is kipróbálhatták a korábbiakban pályán elsajátított tudást. A képzés sikeres teljesítése után a gyerekek oklevelet vehettek át.