Kezdődik a böjt
Egyház
2022. márc. 2.

Kezdődik a böjt

Hamvazószerda, a nagyböjt kezdetének első napja alkalmából gyűltek össze a Széchényi István Katolikus Technikum és Gimnázium Diákjai az Ív úti Szent Kereszt Felmagasztalása Templomban.

Hamvazószerda a nagyböjt kezdete, amely negyven napig, azaz húsvét vasárnapig tart. Az Úr napját egyébként ebbe nem számolják bele, ugyanis olyankor nincsen böjt. Neve az őskeresztényektől származik, akik vezeklésként hamut szórtak a fejükre. Ez a 12. századtól az egyházi szertartás része lett és mindmáig a gyakorlathoz tartozik. A Széchényi István Katolikus Technikum és Gimnázium diákjai minden évben összegyűlnek ez alkalomból az Ív úti Szent Kereszt Felmagasztalása Templomban, ugyanis katolikus intézményként fontosak számukra a vallási ünnepek.

„A keresztény ember számára a hamvaszkodás jelképezi azt, hogy porból vagyunk és porrá leszünk, tehát emiatt kerül a hamuval rajzolt kereszt a homlokunkra. Mivel katolikus iskola vagyunk, ez nagyon fontos ünnep számunkra” - mondta Hajdu Krisztián, a Széchényi István Katolikus Technikum és Gimnázium igazgatója.

A szentmisét Szőke Gábor, római katolikus plébános celebrálta, aki Szent Márk evangéliumából olvasott fel az összegyűlteknek. Egy rövid történetet mesélt a diákoknak egy gyűjtögető emberről, aki szerettei miatt megtisztította házát a kacatoktól. A nagyböjti időszakot egy lomtalanításhoz hasonlította, amelyet egy rövid történettel vezetett fel. Azt kérte a diákoktól, hogy álljanak meg egy kicsit, és nézzék meg a lelki batyujukat. Ha ezt megtették, szelektálják ki azt, amire nincsen szükségük.

„Nagyböjtnek ez a lényege, hölgyeim és uraim. Amikor nekiállok és elkezdek lomtalanítani, hogy az igazán fontos és az igazán lényeges személyeknek, eseményeknek helye és tere legyen az életemben. Akkor ráébredtek arra, hogy elég nagyon kevés és egyszerű dolog is ahhoz, hogy az életem még tartalmasabb és még gazdagabb legyen” - fogalmazott Szőke Gábor, római katolikus plébános.

A misét követően imádkoztak, majd a plébános az előző évi szentelt barka hamujával keresztet vetett a sorban állók homlokára, ami egyébként a bűnbánatnak a jelképe. Ezzel az alkalommal kezdték el a felkészülést a húsvéti időszakra, amely során a hívek betartják az étkezésre vonatkozó szabályokat.