Szerencsés végkimenetel
Hírek
2021. nov. 25.

Szerencsés végkimenetel

Már biztonságban van a borsodi szervál. A ragadozót a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának szakemberei kerítették kézre, majd a Fővárosi Állat- és Növénykertbe szállították.

Az Afrikában, a Szaharától délre eső területeken őshonos vadon élő macskaféle jelenléte környékünkön mindenkit megdöbbentett. A helyzet sokakat aggasztott, hiszen a hazai erdők nem éppen ideálisak egy ilyen trópusi négylábú számára, valószínűleg nem tudott volna hosszú ideig életben maradni, pláne sikeresen átvészelni a téli időszakot. Így hajtóvadászat indult az érdekében. Végül a Bükki Nemzeti Park munkatársainak sikerül befognia a kalandos sorsú szervált a napokban. Hollétéről a Borsodnádasdi Rendőrőrs dolgozói adtak számukra tájékoztatást, és az érintett gazdálkodó segítségével meg is találták. A lakott területtől százötven méterre egy erdős területen napozott.

„Tekintettel arra, hogy ismeretlen eredetű volt az állat, viselkedése pedig kiszámíthatatlan, óvatosan közelítettük meg. Aztán ahogyan hangadásra és a magunkkal vitt csalétekre jól reagált, az állat közeledni kezdett hozzánk. Akkor már úgy sejtettük, hogy valószínű emberhez szokott példányról van szó. A csalétekkel sikerült odacsalogatni a ketrechez, majd a ketrecbe is bemászott a csalétek után. Aztán óvatosan rázártuk az ajtót” - mondta Baráth Zoltán, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának természetvédelmi terület felügyelője.

A nemzeti park munkatársa elmondta, hogy bár volt már rá példa, hogy egzotikus állatott kellett befogniuk, de ritkaság számba megy. Ez idáig nagymacskával még nem volt dolguk. Így a top háromban a varánusz és a kockás piton mellett már szerepel a szervál is. A négylábú jelenleg a Fővárosi Állat- és Növénykert természetvédelmi mentőhelyén lábadozik biztonságban. Állapota az elmúlt napokban rosszabbodott, valószínűleg nem sokat ehetett és ihatott. Hanga Zoltán úgy véli, éppen jó pillanatban találtak rá. Igyekeznek gondoskodni táplálásáról és megfelelő hőmérsékletet is biztosítanak számára.

„El is kezdett enni mióta itt van nálunk, de hát egyelőre még azért óvatosan fogadja itt a falatokat. Igazából most az a célunk, hogy a kondícióját helyrehozzuk. Egy kicsit ki is volt száradva, de most rendesen iszik. Arról persze van nekünk fogalmunk, hogy mit kéne egy szerválnak adni, hiszen korábban tartottunk ilyen állatokat, de azt nem tudjuk, ahol korábban tartották ott mit adtak neki? Az elmúlt napokban az volt a taktika, hogy különböző szóba jöhető finomságokat kínáltunk neki, mert lehetnek ezek között olyanok is, amikkel korábban ő nem találkozott” - nyilatkozta Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője.

Közben kiderült, hogy a macska rendelkezik azonosító chippel, már folyamatban van az ügy felgöngyölítése. Az eljáró hatóság igyekszik mielőbb tisztázni az előzményeket és körülményeket. A vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló Washingtoni Egyezmény második függelékében szerepel a szervál. A közepesen veszélyes állatok közé tartozik. Jogszerű tartásához hazánkban szigorú feltételeknek kell megfelelni. Beszerzésére is komoly szabályok vonatkoznak, amihez megfelelő engedélyekkel kell rendelkezni.