A térfigyelő kamera rendszer a felderítésben, a megelőzésben és a bizonyításban is kiemelkedően fontos
Rendőrség
2024. júl. 23.

A térfigyelő kamera rendszer a felderítésben, a megelőzésben és a bizonyításban is kiemelkedően fontos

Ismét a térfigyelő kamera felvételei buktatták le a tettest. Legutóbb a Falu térségében egy idős asszonytól vették el erővel a táskáját. Az elkövető őrizetben van.

Egyre többen védik magukat és ingatlanukat kamerákkal. Az eszközök könnyen felszerelhetőek és nagyobb biztonságot nyújthatnak a tulajdonosoknak, a lakosságnak. A napokban az Olvasóra kihelyezett kamerák képei is támpontként szolgáltak a rendőrségnek, amikor a virágládákat lopták el a muskátlikkal együtt, így sikerült az elkövetőt beazonosítani és elfogni.

„A térfigyelő rendszerek hasznosulása vonatkozásában minden egyes esetben akár szabálysértésről, akár bűncselekményről van szó, a digitális nyomokat a törvényi kereteken belül a megfelelő módszerekkel lefoglaljuk, elemezzük, így segítve a bűnüldöző tevékenységet, hogy az elkövetőket minél hamarabb beazonosítsuk” - mondta Soós Attila, az Ózdi Rendőrkapitányság kapitányságvezetője.

A közelmúltban a Civil Házra felszerelt kamerának köszönhetően pedig azt sikerült kideríteni, hogy nem történt bűncselekmény, amikor egy Suzuki az éjszaka közepén „magától” elindult az emelkedőn felfelé.

Tegnap reggel rablás történt a Faluban. Információink szerint egy 73 éves asszonytól vették el erővel értékeit. Bár a történtek a kamerafelvételen nem látszódtak, azonban az igen, hogy pár perccel az eset után egy fiatal hölgy szalad át az Ív úti templommal szembeni parkolón ugyanazzal a táskával, amely pár perccel azelőtt még a szépkorú nőnél volt. Hat kamera képe rögzítette az elkövető haladását, ez derült ki a nyomozás során. A felvételeket lefoglalták.

„Városunkban közel hatvan darab térfigyelő kamera működik. Jelentőségük mind a felderítésben, megelőzésben és a bizonyításban is kiemelkedő fontosságú. Mind a lakosság, mind a város biztonságáért dolgozik a kamerarendszer, melynek bővítése folyamatos” - nyilatkozta Talján Róbert, az Ózd Városi Rendészet rendészetvezetője.

Az idős asszony feljelentést tett, az elkövető kézre került, úgy tudjuk őrizetben van. Amennyiben bizonyítható cselekménye több évre börtönbe kerülhet.

„A Büntető Törvénykönyv 365. paragrafusa, 3. bekezdése szerint, ha a rablást a bűncselekmény felismerésére, vagy elhárítására idős koránál, vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére követik el, a büntetési tétel öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés” - tette hozzá dr. Tőzsér Ildikó, a Miskolci Törvényszék sajtószóvivője.

Az Ív úti parkolóban található térfigyelő kamerák már nem először segítettek kézre keríteni a tettest. Tavaly szeptemberben négy autót rongáltak meg itt, az eseményeket pedig az eszközök rögzítették. A felvétel a nyomozást jelentősen felgyorsította abban az esetben is.