Festményekkel gyarapodtak
Város
2021. nov. 24.

Festményekkel gyarapodtak

Különleges festményekkel gyarapodott az ÓTSZEGYII Szent István úti intézményi egysége. A képekhez egy pályázat útján jutottak hozzá. Az alkotásokat Simon M. Veronika készítette.

Simon M. Veronika festőművész munkásságát ismertette ma délelőtt Medve Emese, az ÓTSZEGYII Szent István úti intézményi egységének munkatársa. A programon az idősotthon lakói vettek részt, akik ezt megelőzően már megtekinthették azokat az alkotásokat, amelyek mostantól már az épület tereit díszítik. Mindez ahhoz a pályázathoz kapcsolódik, amelyet az otthon nemrégiben nyert el.

„A foglalkoztató nővér hívta fel a figyelmemet, hogy Facebook-on látta ezt a hirdetést, hogy az intézményeknek lehet pályázni festményekre. Kapva kaptam a lehetőségen, és arra gondoltam, hogy miért ne pályázhatna a mi intézményünk is? Írtam egy pályázatot a festőművésznőnek, aki rövid időn belül felkeresett telefonon és mondta, hogy a mi intézményünknek is felajánl tíz darab festményt. A szükséges levélváltások után és egy hét múlva már az intézményünkbe érkeztek ezek a gyönyörű festmények” - mondta Nagy Viktória, az ÓTSZEGYII Szent István úti intézményi egységének intézményvezető ápolója.

A tíz részes festménysorozatból néhány alkotás az intézmény előterébe került. A többi  pedig a mai összejövetel helyszínén kapott helyet. Itt a tájképek és a csendéletek mellett már a portrék is megjelentek. Az egyik mű pedig ottjártunkkor került végleges helyére. Az idősek örömmel fogadták a képeket.

„Különösen ezek a virágképek nagyon tetszenek nekem, de mindegyik szép, mind mond valamit” - nyilatkozta Németh Miklósné.

Simon M. Veronika számos díjat és elismerést kapott. Az általa képviselt művészeti ágat különféle festőkurzusokon tanítja. Eddig mintegy hatvan alkotótábort vezetett Magyarországon, Szlovákiában, Olaszországban, Horvátországban. Ezen kívül több mint nyolcszáz önálló kiállítás van már a háta mögött. Műveit pedig nemcsak hazánkban, hanem számos más országban is megismerhette a közönség.

„Nagyon örülök, hogy bekerültem ide, nagyon jól érzem magam. Minden ilyen megmozduláson részt veszek” - emelte ki Schwarz Ernőné.

A festőművész eddig közel hatszáz művét ajánlotta fel különféle közintézményeknek. Így alkotásai többek között a Parlamentben, a Nemzeti Galériában, a Szépművészeti Múzeumban, de a New Yorkban lévő Kormányzói Hivatalban a Krím-félszigeten és a Vatikánban is megtalálhatók.

„A festőművésznő, Simon M. Veronika vegyes technikával készíti a képeit. Van, ahol csak akvarell, van, ahol csak ceruza, de mindkettőt gyönyörűen alkalmazza. Csodálatos képek kerülnek ki a kezei közül. Ezek tulajdonképpen portrék, csendéletek, tájképek, bármi. Minden, ami megfogja a művésznőt, azt ő mind papírra veti” - fogalmazott Medve Emese, az ÓTSZEGYII Szent István úti intézményi egységének mentálhigiénés-foglalkoztató munkatársa.

Az ünnepek közeledtével az intézmény falain belül már az ehhez kapcsolódó dekorációk is megtalálhatók voltak, amelyeket saját maguk készítettek. A dolgozók pedig egy műsorral is szeretnék majd megörvendeztetni az időseket.