Hősiesség, önfeláldozás, hazaszeretet – Az 1956-os forradalom hőseire emlékeztek Ózdon

Az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire emlékeztek az ózdiak az Antalköz József téren. Janiczak Dávid polgármester és a történelmi egyházak képviselői is beszédet mondtak.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 68., valamint a Magyar Köztársaság kikiáltásának 35. évfordulójának tiszteletére rendeztek ünnepséget az Antalköz József téren. Az október 23-ai megemlékezés a Tábortűz Hagyományőrző Egyesület huszárainak bevonulásával és a Himnusszal kezdődött. Az eseményen beszédet mondott Janiczak Dávid, Ózd város polgármestere, aki először Claire Kenneth verséből idézett. A tizennégy éves kisfiú és az egyetemista sorsán keresztül elevenítette fel az ’56-os történéseket és bennük az embert.

„Emberré a visszaszerzett méltóság tehet minket. Az 56-os fiatalok generációja megmutatta nekik, nekünk, hogy ezt nem szabad veszni hagyni. Azt, hogy „a magyar név megint szép lett, méltó régi nagy híréhez”, nekik kell megköszönnünk. Ünnepeljük tehát őket, mert példát tudtak nekünk mutatni egy olyan korban, amikor úgy tűnt, hogy nem lehet változtatni a helyzeten. Megmutatták nekünk, hogy a szabadság milyen nagy kincs, örök hálával tartozunk nekik azért, hogy ezt a hatalmas kincset ránk hagyták, és mert megmutatták nekünk: a legreménytelenebb helyzetből is van kiút” - fogalmazott beszédében Janiczak Dávid, polgármester.

Az ünnepi beszéd után a történelmi egyházak képviselői könyörögtek a szabadságharcban elesettek lelki üdvéért. Csikainé Mihalik Éva református lelkipásztor Dávid huszonharmadik zsoltárából idézett.

„Igaz ösvényen vezet az ő nevéért. Ha a halál árnyéka völgyében járok is, nem félek semmi bajtól, mert te velem vagy” - idézte Csikainé Mihalik Éva, református lelkipásztor.

Mischinger Ferenc római katolikus plébános, érseki tanácsos felidézte a múltat, beszélt a bátorságról és az önfeláldozásról.

„Nem a meghalás teszi hőssé az embert, hanem az, önmagán túl látva egy eszméért, a nemzeti közösségért, az igazságért, a szebb jövőért semmi sem drága, még az élete sem” - mondta Mischinger Ferenc, római katolikus plébános, érseki tanácsos.

Bodnár Dániel görögkatolikus parókus csendes imával könyörgött az elhunytak lelki üdvéért.

„Mert te vagy egyedül bűn nélkül, a te neved igazság, örök igazság és a te igéd igaz valóság. Mert te vagy Krisztus Istenünk elhunyt szolgáidnak föltámadása, élete és téged dicsőítünk kezdetnélküli Atyáddal” - imádkozott az elhunytak lelki üdvéért Bodnár Dániel, görögkatolikus parókus.

A könyörgések után Bodnár Mária visszaemlékezését hallhatták a jelenlévők. Az előadás az „Én 56-om” - az 1956-os események egy ózdi szemszögéből címet kapta.

„Még gyerekek voltunk, így amellett, hogy a félelem járt át bennünket, természetesen ott volt mellette a gyermeki kíváncsiság is” - emlékezett vissza Bodnár Mária.

A prezentációt követően az ÓMI Zenés Színház produkciója következett. A társulat tagjai több verset és dalt is előadtak a közönségnek.

Az ünnepség végén a Tábortűz Hagyományőrző Egyesület közreműködésével a résztvevők elhelyezték koszorúikat az emlékmű előtt. Tiszteletét tette Riz Gábor országgyűlési képviselő, miniszteri biztos. Az emlékmű előtt Ózd Város Önkormányzata nevében fejet hajtott Janiczak Dávid polgármester és Zsuponyó Anett alpolgármester. A nemzetiségi önkormányzatok, a helyi politikai pártok, valamint több civil szervezet képviselői is elhelyezték az emlékezés virágait a lyukas zászló talapzatánál. A Szózattal és a Székely himnusszal, valamint a huszárok levonulásával zárult az október 23-ai történéseknek emléket adó esemény.

(forrás)