Aktív Közlekedés Hete a Bolyky Tamás Általános Iskolában

A Bolyky Tamás Általános Iskola is csatlakozott az Aktív Közlekedés Hete programhoz. Voltak, akik kerékpárral, gyalogosan, gördeszkán érkeztek iskolába.

A Bolyky Tamás Általános Iskolában négyszáznyolcvan diák tanul, akiknek nagy része szüleikkel, autóval érkezik reggelenként, órakezdésre. Október 14-én indult el az Aktív Közlekedés Hete, mely programhoz a bolykysok is csatlakoztak, első alkalommal. Arra biztatják a tanulókat, a szülőket, hogy október 14-től 18-ig minden nap, aki csak tud kerékpárral, gyalogosan, gördeszkán, rolleren, vagy görkorcsolyával menjen iskolába. A felhívás sikeres volt, hiszen egyre többen csatlakoztak az autómentességhez.

„A reggeli iskolába jövetelt is több helyszínről, pedagógusok és a szülők segítségével próbáljuk megszervezni, hogy egységesen tudjanak kerékpárral bejönni. Minden reggel a hűvös időnek köszönhetően meleg tea várja őket és gyalogosan is sokan jönnek, egyre többen. Itt is csatlakoznak a szülők is és a gyerekek is nagyon szeretik ezt a közös, aktív iskolába jöveteleket” - nyilatkozta Vanczák Attila, a Bolyky Tamás Általános Iskola igazgatóhelyettese.

Az Aktív Közlekedés Hetének másik célja az, hogy azok a gyerekek, akik gyalog vagy különféle eszközökkel érkeznek az iskolába, gyakorolják a közlekedési szabályokat, így ismeretük is bővül, játékos formában. A nyolcadikos lányok segítenek a pedagógusoknak, például az udvaron szervezett versenyeket lebonyolítani. Persze, a tanári felügyelet sem marad el.

A gyerekek egy része kerékpáros ügyességét fejlesztette és gyakorolt. A versenynek nem a gyorsaság volt a legfőbb célja, hanem pontosan az ellenkezője.

„Az volt a versenynek a lényege, hogy aki legkésőbb eléri a célvonalat, az nyer. Aki lerakja a lábát, az kiesik a versenyből és meg kell állnia. Következő nap még jöhet. De, hogyha leteszi a lábát és nem becsületes és megy tovább, akkor nem játszat tovább a versenyen” - mondta Szurdok Ádám, tanuló.

Voltak, akik más közlekedési eszközön mérték fel tudásukat, a roller nagyon népszerű volt a gyerekek körében.

„Nagyon jó móka volt rollerezni, tetszett is” - fogalmazott Mustos Zsombor, tanuló.

„Van egy jó rollerem, azzal jöttem suliba és az osztálytársaimmal gyakorlunk” - emelte ki Veres-Sebők Emma, tanuló.

Ilyen mozgalmasan és látványosan zajlik az Aktív Közlekedés Hete a Bolyky Tamás Általános Iskolában. Pénteken méltón záródik a hét, hiszen egy országos televízió stábja kisfilmet készít az iskolában, amelyben az Ózdi Kerékpáros Egyesület tagjai és az Ózdi Rendőrkapitányság munkatársai is segítenek majd.

(forrás)