Biztonságos égetés
Hírek
2021. nov. 3.

Biztonságos égetés

Kiemelten fontos ebben az időszakban, hogy a lakosság megfelelő módon oldja meg a fűtést. Az egyik legjobb megoldás az elektromossággal vagy a gázzal történő fűtés.

A hidegebb idők beköszöntével több helyen megkezdték a fűtést, főként délutánonként már számos helyen füstölnek a kémények. Térségünkben minden télen megjelenik a szmog, melynek egyik fő okozója a nem megfelelő anyagokkal való tüzelés. Az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka szerint a legfontosabb a tudatos magatartás.

„A jól megválasztott, száraz, valóban a tüzelésre kitalált fűtőanyagokból akár a fát, brikettet vagy egyéb termékeket vesszük alapul nem szabadul fel olyan égéstermék, ami később problémát okoz. A nem megválasztott tüzelőanyagból egyrészt nagyon sok mérgezőanyag szabadul fel. Ami viszont napi problémát jelent az a szilárd vagy folyékony égéstermék. Ezek a kéményben lerakódva egész vastag koromréteget, kátrányréteget okoznak” - mondta Tőkés Tamás, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka.

Így képesek eltömíteni a kéményt, ezáltal a füst azon keresztül nem tud távozni és visszajut a lakásba. Egyes esetekben pedig a lerakódott anyag meggyullad és a tető vagy akár az egész ház is kiéghet. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság „Ne gyújtsa, gyűjtse” kampánya is erre a jelenségre hívja fel a figyelmet. Sajnos térségünkben is vannak olyan háztartások, ahol különböző vegyszereket, műanyagokat és ruhaneműket is eltüzelnek. Emellett szintén egészségkárosító problémát jelent a kerti hulladék égetése, ami bár tilos, de így is jellemző térségünkben.

Egy svájci tanulmány szerint egy nagyobb kupac avar 6 órás égésével annyi szállópor keletkezik, mint 250 autóbusz 24 órai folyamatos közlekedése során. Sajnos a kerti hulladékok elégetése során nem ritka, hogy a meggyújtott zöldbe műanyag és egyéb háztartási szemét is keveredik, ami az egészségünkre is káros.

Vannak egyébként sokkal jobb alternatívák is a kerti hulladék kezelésére. Egyrészt a BMH Nonprofit Kft. díjmentesen elszállítja a házaktól, másrészt egyre divatosabb a komposztálás. Ennek során gyakorlatilag tápláló humusz képződik a levelekből és a zöld hulladékból, amivel a következő esztendőben fel is javíthatjuk a talajt.