Esküt tettek Ózdért
2024. okt. 14.

 

Elkezdődött az újabb öt éves ciklus, megalakult Ózd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete. A polgármester továbbra is Janiczak Dávid. Alpolgármesternek Zsuponyó Anettet szavazták meg. A polgármester az alpolgármester és a bizottsági tagok is letették az esküt.

2024. június 9. Ez volt az a nap, amikor megtartották az európai parlamenti és az önkormányzati választásokat. Ózdon hat polgármester-jelölt, huszonnyolc egyéni választókerületi képviselőjelölt és tizenhárom települési nemzetiségi önkormányzati képviselőjelölt jelentkezett ajánlóívekért. Harminchét szavazókörben járultak az urnák elé az emberek.

 

A szavazatot tartalmazó borítékot dobja az urnába az egyik szavazó.

 

Ózdon 25 230 ember szerepelt a választópolgárok névjegyzékében. Ebből 48,68 százalék, azaz 12.282 fő jelent meg, és döntött saját belátása szerint a város sorsáról.

 

A szavazatokat számolja az egyik szavazatszámláló bizottság.

 

2019-ben alakult meg az a testület, akik öt éven keresztül dolgoztak a városért. Igaz, hogy június elején volt a választás, de a mandátumuk csak október 1-el járt le. Voltak olyan jelöltek, akik újra bizalmat kaptak a szavazóktól, de több olyan körzet is, ahol új képviselőt választottak.

 

Csoportkép a 2019-es választás után.

 

A polgármester továbbra is Janiczak Dávid maradt. Öt választókerületben az Ózdiakért és Ózdért Egyesület jelöltjei, öt választókerületben pedig a Fidesz-KDNP jelöltjei nyertek. A képviselő-testület tagjai októbertől Zsuponyó Anett, Csák László, Angyal Béla, Zubor László, Kellóné Mezőtúri Márta, Scitovszky Nikoletta, Bertáné Várnay Ilona, Váradi József, Horváthné Farkas Erika, Csépányi Róbert lett. Ők egyéni választókerületekben nyerték meg a választást. Listáról került a képviselő-testületbe Kiss Sándor, Csák Árpád, dr. Csuzda Gábor és dr. Bárdosné Dudás Viktória.

 

Dr. Sztronga Eszter, dr. Almási Csaba, Janiczak Dávid, dr. Mustos Lajos és Riz Gábor.

 

Október 2-án délelőtt tartották meg az alakuló képviselő-testületi ülést. Emiatt a képviselők és meghívott vendégek is összegyűltek a Városházán. Tizennégy képviselő és a polgármester került a város élére.

„Jogszabály alapján állapította a képviselő-testület tagjainak számát az NVB, a 2023. szeptember 1-jei lakosságszám alapján. Ózd városának akkor 32.100 lakosa volt. Ebből adódóan a képviselői létszám tíz egyéni választókerület, négy kompenzációs lista és egy a polgármester, így összesen tizenöt. A kompenzációs listát két jelölő szervezet állította itt Ózdon. Azok a töredékszavazatok képezik a kompenzációs listának az alapját, amelyekkel az adott jelölő szervezet egyéni képviselő-jelöltje nem nyert” - foglalta össze a testület összetételének kialakulását Dr. Almási Csaba jegyző.

Janiczak Dávid polgármester vezette az ülést, aki elsőként köszöntötte a megjelenteket.

„Engedjék meg, hogy valamennyi mandátumot szerzett képviselőnek kifejezzem a gratulációmat. Örülök, hogy mindenki itt van és kívánom valamennyiüknek, hogy lelkiismeretesen és becsületesen, ahogy majd az esküjében is hangzik, végezze a munkáját Ózd város és az ózdiak javára” - mondta Janiczak Dávid polgármester.

 

Felállva hallgatták az esküt az ülés vezetői.

 

Az ülésen részt vett Riz Gábor országgyűlési képviselő, miniszteri biztos is. Kiemelte, kellenek olyan nemzeti minimumok, amiben egyet tudnak érteni az emberek Ózd jövője érdekében.

„Ez egy új fejezet azok életében, akik most először lettek testületi tagok. Akik már régebb óta mívelik ezt a műfajt, azok pontosan tudják, hogy ez mekkora kihívás. A város polgárainak érdekeit kell mindenekelőtt figyelembe venni és szem előtt kell tartani azt is, hogy kinek-kinek a maga értékrendjének megfelelő pártpolitikai elvei vannak. De ezek az elvek addig tartanak, amíg a város érdekében meg kell szülessenek azok a döntések, amik az elvekkel nem összeegyeztethetetlenek és kompromisszum mentén megszületik az a döntés, ami a város polgárainak jó. Bármennyire furcsa, politikai nézetünktől eltekintve mi szoktunk egyeztetni, mert vannak olyan minimumok, amely mentén egyeztetünk és ez így normális, ez így van rendjén. Többek között ilyen minimum, hogy hogyan lehet vonzóvá tenni a várost a látogatók számára. Arra biztatom Önöket, hogy közösen tegyük a várost vonzóbbá, lakhatóbbá, szebbé és vendégváróbbá, mert ha bárki belép a városba bármely irányból, olyan környezet kell, hogy fogadja, ami egyben azt mutatja, hogy ez egy jóravaló város, odafigyelnek a környezetükre és odafigyelnek mindarra, ami érték” - így fogalmazott Riz Gábor országgyűlési képviselő, miniszteri biztos.

 

Riz Gábor országgyűlési képviselő, miniszteri biztos szól a megjelentekhez.

 

Az ülés kezdetén dr. Mustos Lajos, a Helyi Választási Bizottság elnöke ismertette az önkormányzati választás eredményét.

„A választás során a névjegyzékben 25.230 választópolgár szerepelt, akik közül 12.282 választópolgár élt szavazati jogával. Az alaptörvény módosítása értelmében a korábbi, helyi önkormányzati választásokkal ellentétben a hivatalban lévő képviselő-testület és polgármester megbízatása 2024. október 1-ig tartott. Az újonnan megválasztott képviselők és polgármester megbízatása innentől kezdődik. A választás tapasztalatait összegezve örömmel mondhatom el, hogy Ózdon a választás nyugodt körülmények között, jól szervezetten, a választási eljárást szabályozó törvényi előírások betartása mellett zajlott” - tette hozzá dr. Mustos Lajos, a Helyi Választási Bizottság elnöke.

 

Dr. Mustos Lajos, a Helyi Választási Bizottság elnöke ismerteti a 2024-es választás eredményét.

 

Az ismertető után az önkormányzati képviselők letették az esküt, ezzel pedig megkezdték a munkát is, amely a következő öt esztendőre szól.

 

Az eskütétel pillanata.

Esküt tesznek az újonnan megválasztott képviselők.

 

Nem csak a képviselők, Janiczak Dávid polgármester is esküt tett a város szolgálatára.

 

Janiczak Dávid polgármester leteszi az esküt.

 

Az ülésen kerítettek sort az alpolgármester megválasztására is. A tisztséget betöltő személyre a polgármester tett javaslatot, aki ismét Zsuponyó Anettet jelölte meg. Titkos szavazással döntött a testület. Végül elfogadták, így Ő is letette az esküt.

 

Zsuponyó Anett alpolgármester leteszi az esküt.

 

Zárt ülés keretében döntöttek az önkormányzati bizottságok elnökeiről, elnökhelyetteseiről és tagjairól is. Az eddigi kilenc fős bizottságok hét tagúra változtak. Továbbra is négy bizottság dolgozik majd a városért ebben a ciklusban. Két bizottság már az alakuló ülés napján tárgyalt. Az egyik az Ügyrendi és Rendészeti volt, amelyet Csák Árpád vezet, a másik pedig a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság, amelynek elnöke továbbra is Kiss Sándor maradt. Az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság élére ismét Kellóné Mezőtúri Márta került, az Egészségügyi és Szociális Bizottságot pedig továbbra is Angyal Béla vezeti majd. Ezt követően a bizottságok külsős tagjai is letették az esküt.

 

A külsős tagok is letették az esküt.

 

Az Ügyrendi és Rendészeti Bizottság első ülésén tárgyaltak többek között a polgármester és az alpolgármester illetményéről, valamint bíráló bizottsági tagok megválasztásáról is. A Pénzügyi és Gazdasági Bizottság tagjai is megtartották első tárgyalásukat. Az önkormányzati cégek felügyelő bizottságának tagjait jelölték ki. A pontokat később a testület elé vitték.

„Minden olyan döntést, ami a város érdekét fogja szolgálni, azt konstruktívan támogatni fogjuk ebben a ciklusban is, ahogy az előző ciklusban is. Minden olyan döntést, ami nem a város érdekét, hanem az Önök érdekét szolgálja, azt nem fogjuk tudni támogatni” - így fogalmazott Dr. Csuzda Gábor, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője.

 

Dr. Csuzda Gábor kért szót az egyik napirendi pont kapcsán.

 

Bár a tagok törekszenek a közös munkára, ezen az ülésen is voltak nézeteltérések. Ennek ellenére végül minden napirendi pontot elfogadtak. Az ülés végén Jancizak Dávid polgármester bejelentette az Ózdiakért Képviselő Csoport megalakulását, valamint a Fidesz-KDNP frakciójának összetételét is. A városért a jövőben tehát a megválasztott és esküt tett politikusok fognak dolgozni. A lakosok már hozzájuk fordulhatnak segítségért, hogy együtt, közösen tegyék szebbé és élhetőbbé Ózdot.

 

Szöveg: Rejtő Hanna