XVII. Ózd Kupa - Rejtvényfejtő versenyt rendeztek az Olvasóban

Tizenhetedik alkalommal rendezték meg az Ózd Kupa rejtvényfejtő versenyt városunkban. Közel száznegyvenen mérték össze tudásukat.

Ceruza, radír és szemüveg volt kikészítve szinte minden versenyző asztalán az ÓMÉK-Olvasó Adorján Lajos termében szombat délután, ugyanis itt tartották az országos rejtvényfejtő bajnokságot. A versenyt a hagyományokhoz hűen mindig az Ózdi Városi Könyvtár és az Ózdi Rejtvényfejtők Klubja rendezi közösen. A rutinos fejtők az ország számos pontjáról ellátogatnak, hogy szerencsét próbáljanak.

„Nagyon sok helyről érkeznek az országból, 135 egyéni előjelentkezés volt. Most nem tudom még pontosan, jöttek újak is, akik nem regisztrálták előre magukat, úgyhogy 130-140-es létszám várható induláskor a mai napon egyéni versenyben. Holnap csapatverseny kezdődik, ott 80 főre számítunk” - mondta Derencsényi Béla, az Ózdi Rejtvényfejtő Klub vezetője.

A versenyt Derencsényi Béla és Kasparek Éva, a Rejtvényfejtők Országos Egyesületének elnöke nyitotta meg, majd tájékoztatták a résztvevőket a szabályokról. Ezután elkezdődött a három órás próbatétel. Mindenki síri csöndben koncentrálva bontotta ki a borítékot és kezdett hozzá a fejtéshez. Kezdő, haladó, mesterjelölt és mester kategóriában indulhattak a nevezők, így különböző nehézségűek voltak a feladatok.

A résztvevők könnyen vették az akadályokat, azonban voltak bonyolult feladványok is, ennek ellenére hamar megvolt az első megfejtő. Az ózdi születésű, de a városból 15 éve elkerült versenyző nosztalgiaként mindig ellátogat erre a bajnokságra.

„Nehéznek nevezném a kezdő kategóriát. Nagyon sok külföldi, latin kifejezés volt benne, amit ha az ember nem tud, csak úgy megpróbálja hangzás alapján. Az is hiba, ha nem írunk be semmit, az is, ha rosszat írunk, tehát ugyanott vagyunk” - nyilatkozta Rusznyák Györgyné, versenyző.

Varga Erika Nagymarosról érkezett, életében először jár Ózdon, elmondása szerint nagyon meglepte az épületek szépsége.

„Nekem a rejtvényfejtés az egy nagyon jó kikapcsolódás. Általában eléggé sűrű napjaim vannak, tanárként dolgozom. Ilyenkor csend és nyugalom vesz körül, ezt nagyon tudom értékelni. A rejtvényfejtők nagyon nyugodt és csendes emberek. Nehéznek éreztem, volt néhány szó, amit konkrétan beblöfföltem, próbálgattam, hogyan hangzik a legjobban, nem vagyok benne biztos, hogy sikerült” - tette hozzá Varga Erika, versenyző.

A délután sudoku versennyel folytatódott. A rejtvényfejtők közül az ózdi Magyari Piroska hozta el az első helyet kezdő kategóriában, míg sudokuban Molnár Ágnes harmadikként végzett. Vasárnap pedig a csapatversenyre került sor, ahol szintén sokan ültek az asztalokhoz, hogy megfejtések a feladványokat. Kezdő kategóriában az "Ózdi lányok" elnevezésű formáció második helyet ért el, a haladók között a  "Turmix", két ózdi taggal szintén a képzeletbeli dobogó második fokára állhatott fel.

(forrás)