A négy elem meséje – Interaktív, környezettudatosságra nevelő előadás az Árpád Vezér Úti Fiókkönyvtárban

Környezettudatosságra nevelő interaktív foglalkozást tartottak az Árpád Vezér Úti Fiókkönyvtárban. A Négy elem meséje című előadást közel ötven diák nézte meg.

Ahogy már sok sok éve, idén is csatlakozott az Ózdi Városi Könyvtár az Országos Könyvtári Napokhoz, amely Magyarországon 18 éves hagyományra tekint vissza. A mostani évben a négy elem lett a központi téma, így nem volt kérdés, milyen előadást hozzanak el a városba.

„Ebben az évben az őszi Országos Könyvtári Napok szlogenje a négy elem, a föld, a tűz, a víz, a levegő, és Gévai Csillának ehhez nagyon jól passzolnak a könyvei, hiszen van a Nagyon zöld könyve és a Nagyon kék könyve. Az egyik a Föld, a másik a vizek védelméről szól. Mindent elmesél a gyerekeknek az ő nyelvükön, évek óta használjuk környezetvédelmi, környezettudatosságra nevelő foglalkozásainkon a könyveit” - mondta Császár Éva, az Ózdi Városi Könyvtár gyermekkönyvtárosa.

Gévai Csilla közel 15 éve foglalkozik aktívan a természet védelmével. Úgy gondolja, hogy a környezettudatosság az egyik legfőbb feladatunk, hiszen fontos, hogy milyen bolygót hagyunk örökségül gyermekeinknek.

„Azok a gyerekek, akik most gyermekek, tehát 18 év alattiak, én nem bírom elviselni, hogy elvesszük tőlük azt a reményt, amit mondjuk én már megélhettem gyerekkoromban, hogy volt tiszta levegő, hogy gyönyörű erdőkben járhattam, hogy a környezetem rendben volt. Úgyhogy azt gondolom, hogy ez az emberi intelligenciához hozzátartozik, hogy a zöld intelligenciát is játékosan, szórakoztató módon, de megtanítsuk a fiataloknak, a gyerekeknek” - hangsúlyozta Gévai Csilla, meseíró, illusztrátor, környezetvédő.

Az interaktív előadáson közel ötven általános iskolás diák vett részt. Az írónő aktívan bevonta a gyereket a műsorba, a történet részesévé válhattak. A fiatal korosztályt a meséken keresztül lehet a legkönnyebben megszólítani, így a komoly témákat is le lehet fordítani az ő nyelvükre. Ezt a feladatot tűzte ki célul a Fiúról Apára Környezetvédelmi Program, melynek keretében a Négy elem meséje előadást már az ország számos pontján bemutatták.

„Gyerekkorban lehet kialakítani a természettel való szoros kötődést, kapcsolatot, a természet szeretetét, a természet tiszteletét. Ezért alakult meg ez a program. Őket a legjobban úgy tudjuk elérni, hogy ha óvodapedagógusokat képezünk, ezért van egy akkreditált óvodapedagógus képzésünk, hogy minél több gyermekhez eljuthassunk ezáltal” - emelte ki Koródi Eszter, a Fiúról Apára Program vezetője.

A gyerekek szemmel láthatóan élvezték az előadást, amely közben még fontos dolgokat is megtanulhattak a természet megóvásáról. A környezettudatosságra nevelést nem lehet elég korán kezdeni, hiszen mindannyian ezen a bolygón élünk, együtt kell rá vigyáznunk.

(forrás)