A zene világnapját ünnepelték a Vasvár Úti Általános Iskolában

Hangszer kavalkád, muzsikaszó és néptánc. A zene világnapját ünnepelték a Vasvár Úti Általános Iskolában. Közel kétszáz alsó tagozatos kisdiák vett részt az eseményen.

Yehudi Menuhin világhírű hegedűművész kezdeményezésére az UNESCO 1975-ben október elsejét jelölte ki a zene világnapjának, melynek legfőbb célja a zene szeretetének és társadalmi hasznának kihangsúlyozása.

„A zenetanulás azt gondolom, hogy nagyon fontos. Az egészséges fejlődéshez is nélkülözhetetlen, hiszen a régebbi korokban, szinte minden kultúrában az oktatásnak nagyon fontos része volt a zenetanulás. A fiatalok, gyerekek pszichés fejlődésére és a lelki fejlődésére nagyon jó hatással van. Egyrészt segít a matematikában, a koncentrálásban, az egymásra figyelésben” - mondta Boros Géza, az Ózdi Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója.

A Vasvár Úti Általános Iskolában is minden évben megünneplik a jeles eseményt. Ma délelőtt zeneszó töltötte be a Tehetséggondozó Központ auláját. Az Ózdi Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusai és növendékei egy közel egy órás bemutatóval készültek. A hangszerek közül megszólaltatták többek között a zongorát, furulyát, hegedűt, fuvolát és a gitárt is. Szóló előadásokat és duetteket is hallhattak a kisdiákok. Nagy sikert aratott a gyerekek körében a Harry Potter film betétdala.

A repertoárban szerepeltek komoly- és könnyűzenei darabok. Az ünnepi bemutató a néptáncosok produkciójával zárult.

„Nagy örömmel fogadtuk a zeneiskolai együttműködés keretében a zeneiskola tanárait, illetve növendékeit. Évek óta jó a kapcsolatunk. Most a zenei világnapon az alsósok számára, tehát körülbelül kétszáz fő számára, elsőtől negyedik évfolyamig kaptunk ízelítőt a zenéből, mind hangszeres, mind pedig táncos formában” - nyilatkozta Szabó László, a Vasvár Úti Általános Iskola igazgatóhelyettese.

A művészeti intézmény tanulói minden évben több helyszínen népszerűsítik a zenetanulást. A Vasvár Úti Általános Iskola mellett, ma reggel a II. János Pál Katolikus Általános Iskolába és Óvodába is ellátogattak.

(forrás)