Taggyűlés, születésnap, tiszteletbeli tagavatás – így telt az Ózdi Ipari Örökségvédők Baráti Körének első őszi összejövetele

Jövőbeni tervek, örökös tiszteletbeli tagavatás és születésnapi köszöntés is napirendre került az Ózdi Ipari Örökségvédők Baráti Körének első őszi taggyűlésén.

Nem csak a diákoknak ért véget a nyári szünet, az Ózdi Ipari Örökségvédők Baráti Köre is újból munkához látott a pihenő után. Tegnap délután tartották meg az ősz első taggyűlését, melyet mostantól minden második héten megrendeznek. Az eseménynek, ahogy az már megszokott, most is az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark adott otthont. Négy napirendi pont került terítékre. Ezek közül volt olyan, mely újdonságnak számít a társaság életében.

„Első alkalom, hogy az örökségvédő baráti kör, azok számára akik a kohász, bányász hagyományok terén élen jártak, sokat dolgoztak, segítették az egyesületünk munkáját, úgynevezett díszoklevelet, tiszteletbeli örökös tagsági oklevelet fog átadni” - mondta Bokor Sándor, az Ózdi Ipari Örökségvédők Baráti Körének elnöke.

Filep Gyula, dr. Grega Oszkár és dr. Csobod László vehették át a díszoklevelet. Dr. Grega Oszkár szerint nagyon fontos az egyesület munkája.

„Ennek a közösségnek pontosan az az értéke és az érdeme, hogy azok a hagyományok, amik 30 évvel ezelőtt az Ózdi Kohászati Üzemek keblén kialakultak és jellemzőek a kohászatra, egy nagyon szoros köteléket jelent. Ezeket most is próbáljuk megőrizni és fenntartani. Hála Istennek még van közöttünk jó néhány olyan kolléga, aki dolgozott az Ózdi Kohászati Üzemekben, és ők tudják, érzik, mi az a bizonyos ”RIMA” szellem” - fogalmazott dr. Grega Oszkár, az Ózdi Ipari Örökségvédők Baráti Körének tagja.

A mostani gyűlésen egy születésnapost is ünnepeltek. Filep Gyula 2001-től Ózd Város Díszpolgára, idén töltötte 90. születésnapját. Az egyesület nevében Bokor Sándor, az önkormányzat részéről pedig Janiczak Dávid köszöntötte az egykori kutatómérnököt. A taggyűlésen szó esett még a májusban megrendezett Ózdi Ipari Örökségvédelmi Konferenciáról, valamint a jövőbeni tervekről is. Az esemény kötetlen beszélgetéssel zárult.

(forrás)