Balesetveszélyes fenyőt vágtak ki a Gömöri úton

Kiszáradt fát vágtak ki az ÓVI munkatársai a Gömöri úton. Az utóbbi időben több lakó is jelezte a területi képviselőnek, hogy balesetveszélyessé vált az egyik fenyő.

Minden élőlénynek, így a fáknak is meg van a maguk várható életkora, amit nagyban befolyásolnak az életkörülmények. Városi környezetben rendszerint rövidebb ideig maradnak életben a fák, mint a természetes élőhelyükön. Ennek a Gömöri úti fenyőnek a pusztulását a lakók figyelemmel kísérték, amit jelentettek a területi képviselőnek.

„Ezen a nyáron több lakó keresett meg, hogy a Gömöri út 11. előtt lévő három fenyőfából az egyik teljesen ki van száradva. Megtettem a szükséges lépéseket, kérelmeket, és a múlt héten kaptam a jelzést, hogy ki fogják vágni ezt a fát, mint ahogy látjuk is, teljesen ki van száradva. Sajnos nagyon sok helyen van így, hogy egyre jobban száradnak a fenyők. Én úgy tudom, hogy ez országos szinten is valós állapot. Sajnálom, de azt hiszem, hogy a lakók érdekében ezeket a lépéseket meg kell tenni” - mondta Kellóné Mezőtúri Márta, területi képviselő.

Így nyilatkozott pár napja a területi képviselő, aki mint mondta, meg is tette a szükséges lépéseket a balesetveszélyes fa kivágásának érdekében. Ma a reggeli órákban meg is érkezett az emelődaru, melyről az ÓVI munkatársai megkezdték a munkálatokat. A fakivágásokat minden esetben a hatályos előírásoknak megfelelően kell végezni, és nincs ez másképpen a kiszáradt fák esetében sem.

„A képviselő asszony kérésére vágtunk ki egy elszáradt fenyőfát a Gömöri út 11. szám előtt. Ezek a fenyőfák már megbetegszenek, illetve a klímaváltozás elsősorban nagyon nagy hatással van rájuk, hiszen a fenyőfák a nedvesebb, illetve hűvösebb éghajlatot szeretik. Most viszont klímaváltozás zajlik, azt elmondhatjuk. Látjuk, hogy milyen forróság van, kevés a csapadék, tehát ezt nem jól tolerálják ezek a fák. Ennek esett áldozatul ez az egy fenyőfa is. Valamint ezeket a már legyengült, illetve kipusztult, kipusztuló félben lévő fákat megtámadják a kórokozók, kártevők” - nyilatkozta Bóta József, az ÓVI parkgondozó irányítója.

A kiszáradt fa komoly veszélyforrást jelent, hiszen bármikor kidőlhet, személyi sérüléseket és vagyoni károkat is okozhat. Ha egyelőre nem is áll fenn a kidőlés veszélye, az ágak könnyebben törnek le, kisebb viharokban is, így mihamarabb el kell távolítani. A környéken élők örömmel fogadták, hogy végre kivágták a fenyőt.

„Jaj, nagyon köszönjük. Nagyon-nagyon régóta várunk rá, hogy valaki segítsen rajtunk. Hívtunk már ide maszek favágókat, aztán bemondták itt a nagy árakat, hogy egyenként mennyibe kerül a fenyő. De ez volt ezelőtt vagy három-négy évvel. És akkor mondtuk, hogy köszönjük, nem kérjük, mert horribilis összegeket mondtak. És magunknak gallyazgattuk idáig. Állandóan, hogy a szalonnát meg tudjuk sütni, meg kiülni. Hazajött Budapestről a lányunk, és ő vagdosta a gallyakat. Igazítgattuk ott is” - tette hozzá Bak Tamásné.

Ha a közterületen kiszáradt fát látunk, érdemes jelezni az illetékesnek, a területi képviselőnek, mielőtt balesetet okozva, kidőlne. Szintén fontos tanács, főleg magánszemélyeknek, hogy ha egy mód van rá, célszerű gyökerestől kiemelni a talajból a száraz fát, mert ha valamilyen betegség vezetett a pusztulásához, az más növényre is veszélyt jelenthet.

(forrás)