Egyre gyakoribbak a szárazfűtüzek térségünkben

Egyre többször kell szárazfűtűzhöz vonulniuk az ózdi hivatásos tűzoltóknak. A helyi lánglovagokat a hónapban eddig 11 alkalommal riasztották szabadtéri tűzesethez.

Már január közepén is voltak szárazfűtüzek. Valószínűleg gyújtogatás miatt égett le akkor is ez az Arlóban található terület. Vármegyei szinten ekkor több mint harminc alkalommal kellett kivonulniuk a lánglovagoknak ilyen esetekhez. Pedig télen annyira nem jellemzőek a szárazfűtüzek.

A szomszédos településen a főút és a bicikliút között a napokban is találhattunk olyan helyszínt, ahol emberi szándékosság, vagy gondatlanság miatt vált a lángok martalékává a terület.

„Úgy tűnik, hogy most egy új jelenséggel állunk szemben itt a nyár kellős közepén is szárazfűtüzekhez járnak a kollégáim. A mai napon három ilyen káresetnél voltak, tegnap négynél, de úgy tűnik, hogy ha ez a száraz és meleg időszak megmarad akkor valószínűleg ezeknek a száma megfog sokasodni. Egész egyszerű egyébként a megelőzése, bár bizonyítani nem tudjuk, de jó eséllyel ezek emberi közreműködésnek az eredménye. A megelőzés egész egyszerűen abból állna, hogy sokkal nagyobb gondossággal gyújtunk tüzet. A szándékosságot természetesen elfelejtjük, illetve figyelembe vesszük az erdők tűzvédelmére kihirdetett úgynevezett tűzgyújtási tilalmat. Az erdők 200 méteres körzetén belül tiltják, még a kijelölt tűzrakó helyeken is a tűzgyújtást.” - nyilatkozta Tőkés Tamás az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka

Jelenleg tűzgyújtási tilalom van érvényben az egész ország területére vonatkozóan. Így az erdőkben, továbbá a vasút és közút menti fásítások kétszáz méteres körzetében tilos a tűzgyújtás. Ilyenkor tiltott az avar, valamint a kerti hulladékok égetése. Nyáron gyakran sütögetünk a szabadban, azonban a tűzrakóhelyeket csak bizonyos szabályok betartása mellett használhatjuk még a saját területünkön is.

Telefonos szinkron: 00:20 – 01:03 

„Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyében idén csaknem kilencszáz alkalommal kellett beavatkozni a hivatásos tűzoltóknak, a lángoló száraz növényzet miatt. Az esetek többsége az év elején és tavasszal következett be, de a mostani száraz időszakban is gyakoriak a szabadtéri tüzek. Az elmúlt hét nap alatt negyvenötször volt szükség a tűzoltókra szabad területen keletkezett tűz miatt, ebből tizenegyszer az ózdiak avatkoztak be. A tűzzel érintett területek nagysága jellemzően néhány tíz vagy pár száz négyzetméter, azonban esetenként meghaladja a több hektárt is. A beavatkozásokra a legtöbbször külterületen kerül sor, így az események nem veszélyeztetik a lakókörnyezetet.” - mondta Dojcsák Dávid a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője 

Az esetek többsége megelőzhető lenne, ha az emberek betartanák az alapvető előírásokat. Így nem vonnák el a tűzoltók figyelmét a nagy horderejű tüzesetekről vagy műszaki mentésektől. A tűzgyújtással kapcsolatos szabályokról az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság oldalán tájékozódhatunk.

(forrás)