Ismét számos előadással és kiegészítő programmal tisztelegtek az anyatejes táplálás előtt az Olvasó Adorján Lajos termében.

Az anyatejes táplálás világnapját ünnepelték ma az ÓMÉK-Olvasó Adorján Lajos termében. A délelőtt folyamán számos érdekes és hasznos előadás várta az érdeklődőket.

Gyermekzsivaj és játszósarok fogadta a látogatókat délelőtt az ÓMÉK – Olvasó Adorján Lajos termében. Az első sorban kisgyermekes szülőknek szánt programsorozaton az apróságok szórakozási lehetőségein kívül érdekes témájú előadásokkal és hasznos tanácsadásokkal várták a szervezők az érdeklődőket.

„A védőnői munkánk során a legfontosabb az, hogy egészséges gyermek nevelkedjen a családban. Minden nap jelen vagyunk a családok életében. A gyermekeket nevelő családoknál, a várandósoknál. Az anyatejes táplálás és szoptatás fontosságára felhívni a figyelmet az egyik legfontosabb feladatunk, hiszen ez a legjobb a gyermek fejlődése érdekében. Minden évben a szoptatási világhét keretében immár hagyomány, hogy Ózdon rendezünk anyatejes világnapi rendezvényt, melyre szeretettel várjuk a szoptatós anyukákat, a várandósokat.” - nyilatkozta Bertáné Várnay Ilona városi kollegiális védőnői mentor

A rendezvényt Tóthné Kocska Orsolya és Tóth Hanna Dóra, az ÓMI Zenés Színház két tagjának dalválogatása nyitotta meg. Ezt követően Bertáné Várnay Ilona, városi kollegiális védőnői mentor köszöntötte a vendégeket, majd Janiczak Dávid, városunk polgármestere is szólt néhány szót a közönséghez.

„Ózd város polgármestereként nagy büszkeséggel tölt el, hogy itt lehetek és együtt ünnepelhetjük az anyatejes táplálás fontosságát. És külön nagy örömmel tölt el, hogy a Védőnői Szolgálat minden évben megrendezi ezt az eseményt, sosem felejti el és közösen népszerűsíthetjük a médiában is és így személyesen, a személyes kapcsolatokon keresztül is ennek a fontosságát.” - mondta Janiczak Dávid polgármester

A beszédek után több szakember érdekes előadását hallgathatták meg az érdeklődők. Így például Horváth Fanni kórházi védőnő a szoptatás gyakorlati és elméleti kérdéseiről tartott prezentációt, Szabó Zsófi Jó anya – rossz anya kérdéskörét feszegette, de személyes tapasztalatait adta át Kovácsné Hrabovszki Noémi, mint édesanya, valamint Katona Tibor, mint édesapa is, akit a három gyermekük közül egyikük el is kísért a programra.

„Az anyukám Ózdon dolgozott és az apukám pedig fel fog lépni.” - mondta Katona Zsófi

A programot tovább színesítette a Dance Square Táncegyüttes latintánc bemutatója. De a fellépők között volt olyan is, aki kétszeres édesanyaként, nem csak mint szereplő, hanem mint érdeklődő érkezett a rendezvényre.

„Úgy gondolom, hogy nagyon jól összeszedték ezeket a programokat, hiszen azért az anyaságnak elég sok aspektusát felöleli az, amit itt megtalálhat az érdeklődő, résztvevő és úgy gondolom, hogy még annak ellenére is, hogy már ezen a kisbabás korszakon túl vagyok, lesznek itt olyan érdekes előadások, workshopok, amik adhatnak egy pluszt.” - fogalmazott Lendvai-Bóta Nóra

Az előadások ideje alatt olyan hasznos bemutatókkal és tanácsadásokkal is készültek a szervezők, mint például babahordozás vagy babamasszázs. De képviseltette magát a Magyar Vöröskereszt Észak – Borsod Területi Szervezete, valamint szűrővizsgálatokkal kitelepült az EFI is. A legkisebbek számára pedig egy külön pihenőszoba is kialakításra került, ami pelenkázó és szoptató helyiségként funkcionált. A programról részletes összefoglalót és érdekességeket Kaleidoszkóp című kulturális magazinunkban láthatnak majd nézőink.

(forrás)