Hangolás, skála, jó hangulatú próbák. Megújul az Ózdi Városi Vegyeskar
Kultúra
2024. jún. 4.

Hangolás, skála, jó hangulatú próbák. Megújul az Ózdi Városi Vegyeskar

Új karnaggyal dolgozik az Ózdi Városi Vegyeskar. Regős Zsolt vezetésével folyamatosan bővül a repertoár, a tagok szorgalmasan készülnek a fellépésekre.

Hétfőnként az ÓMÉK-Olvasó zenetermében az Ózdi Városi Vegyeskar próbál. Az 1898-ban alapított kórus eleinte dalárdaként működött, majd férfikórussá, végül vegyeskarrá nőtte ki magát. Repertoárjukban megtalálható az egyházi művektől a klasszikusokon keresztül Kodályig minden ágazat. Regős Zsolt neve nem ismeretlen a zenekedvelők számára. Hivatásának tekinti az ének-zene oktatását. Most is nagy odaadással vezeti a próbákat.

„Én egy új – az irányváltásra vonatkozólag – előadói koncepciót szeretnék bevezetni a kórustagoknál. Jussunk el odáig, hogy ha a színpadra kerülünk, ne kelljen kotta, hanem nézzük a karnagyot, élvezzük a zenét és ezt tolmácsoljuk a közönségnek” - mondta Regős Zsolt, az Ózdi Városi Vegyeskar karvezetője.

A vegyeskar jelenleg húsz-huszonöt főt számlál. A legtöbben már évek óta kórustagok. A színes műsorpalettából mindenki megtalálta a kedvenc műfaját.

„Én nagyon szeretem az egyházi darabokat, de ugyanolyan nagyon szeretem a könnyedebb, lazább muzsikát is, és én bármilyen nyelven szívesen énekelek. Nem tudok mindenféle nyelven, nem tudunk, viszont éneklés közben szívesen megtanuljuk, és akkor megtanuljuk hitelesen előadni a különböző anyanyelvű zeneműveket” - emelte ki Bartáné Demcsik Katalin, az Ózdi Városi Vegyeskar kórustagja, titkára.

A háromszoros arany minősítéssel rendelkező kórus tagjai igyekeznek minden próbára eljárni. Az évek során rengeteg barátság köttetett, sokan összejárnak a fellépéseken, találkozókon kívül is.

„A próbák fantasztikusak. Már itt fel lehet töltődni érzelmileg, lelkileg, pszichésen, merthogy az új karmesterünknek is köszönhetően itt dinamika van, itt élet van, itt lendület van” - nyilatkozta Varga Tamás, az Ózdi Városi Vegyeskar kórustagja.

A célok között szerepel új darabok elsajátítása és az előadásmód frissítése. A kórus életében kiemelkedő fontosságú a tagtoborzás. Szeretettel várnak minden érdeklődőt a hétfői próbákon.