A világháború hőseire emlékeztek Sajóvárkonyon
Város
2024. máj. 27.

A világháború hőseire emlékeztek Sajóvárkonyon

A Magyar Hősök Napján a világháborúban elesettekre emlékeztek Sajóvárkonyon. Az emlékműnél többen is elhelyezték koszorúikat.

Az első és második világháborúban, a hazáért életüket adó hazafiak előtt tisztelegtek a sajóvárkonyi római katolikus templom kertjében. A Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület huszárai díszegyenruhában vonultak az emlékműhöz, ahol felvonták a nemzeti színű zászlót. Majd Sikur Ádám Wass Albert Gyertyaláng című versével készült a megemlékezésre.

Az elesett katonák nem önként váltak háborús hősökké, erről is beszélt Kellóné Mezőtúri Márta, az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság elnöke.

„Én ilyenkor arra gondolok, hogy vannak anyák és nagymamák, vannak családok, akik ezeket az embereket siratták. És nem egy évben egyszer, hanem minden nap, a napnak minden órájában. A történelem folyamán sajnos ők nem akartak hősök lenni. Muszáj volt nekik. Menni kellett. Ha visszanézünk a történelemben, a nagyhatalmak vesztesei ők” - mondta Kellóné Mezőtúri Márta, az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság elnöke.

Az eseményen Mischinger Ferenc római katolikus plébános könyörgött az elesettek lelki üdvéért.

„Te láttad küzdelmüket, aggodalmukat, szenvedésüket s vérük hullását. Irgalmazz nekik és adj megnyugvást az örök békesség honában. Kegyelmedbe ajánljuk őket Urunk, Istenünk” - fogalmazott Mischinger Ferenc, római katolikus plébános.

A koszorúzásban a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület tagjai működtek közre. Ózd Város Önkormányzata nevében Kellóné Mezőtúri Márta helyezte el az emlékezés virágait, majd a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség és a KDNP közösen rótták le tiszteletüket a hősök emlékművénél. A Magyar Hadigondozottak Országos Nemzeti Szövetsége, a Sajóvárkonyi Egyházközség, majd a Sajóvárkonyi Erdőbirtokossági Társaság is koszorúzott. A megemlékezést szentmise és agapé zárta.