Téli segítség
Hírek
2021. okt. 23.

Téli segítség

A madarak etetésekor érdemes körültekintőnek lenni. Év vége felé közeledve sokan döntenek úgy, hogy így szeretnék segíteni az énekes madarakat abban, hogy könnyebben átvészeljék a telet.

A városban több ház udvarán is találkozhatunk madáretetőkkel. Sokan ugyanis így kívánják segíteni tollas barátainkat a fagyos hónapok ideje alatt. Tudni kell azonban, hogy az énekes madarak a mi közbenjárásunk nélkül, télen is képesek táplálékot szerezni. Ez tehát egy olyan gesztus részünkről, ami mindössze könnyebbé teszi számukra ezt az időszakot. Ha úgy döntünk, hogy ezt megtesszük, azt jól át kell gondolni, hiszen ha belekezdünk téli táplálásukba, azt tavaszig nem hagyhatjuk abba. Persze ilyenkor más vendégek is betévedhetnek az udvarba.

„Valaki kitesz egy madáretetőt és azt látja, hogy ugyan a kismadarak jönnek, de megjelenik a kismadaraknak a ragadozója, a karvaly. Ilyenkor szoktak minket általában idősebb hölgyek felhívni, hogy ő már három napja kint áll a seprűvel és zavarja a karvalyt. Ilyenkor mindig el szoktuk mondani, hogy ez egy természetes folyamat. A karvaly, a kis madaraknak a ragadozója azért látogatja az etetőket, mert neki is ennie kell” - mondta Lehoczky Krisztián, a Mályi Természetvédelmi Egyesület elnöke.  

Bármennyire is nehéz látni mindezt, a karvalyt mégsem szabad elzavarni az etetőről, hiszen az kizárólag a beteg egyedeket szelektálja ki. Egy madárhimlős cinege ugyanis valamennyi fiókáját megfertőzheti, azok a fészekből kirepülve pedig két hét múlva elpusztulnak. Az első komolyabb fagyok beálltával ki lehet helyezni az eleséget a madarak számára. Persze nem mindegy, mi kerül az etetőbe. Amit ugyanis mi fogyasztunk, az általában nem jó a madaraknak. Így például chips-et, kenyeret semmiképpen se adjunk. Ehelyett a fekete napraforgót, a gyümölcsöt, és az úgynevezett cinkegolyót részesítsük előnyben. Az énekesmadarak mellett van olyan élőlény, amellyel télen ugyan kevésbé találkozhatunk. Ám jó, ha róluk is többet megtudunk.

Hazánkban huszonnyolc denevérfaj él, ezek mindegyike védett, vagy fokozottan védett. Természetvédelmi értéke egyedenként 25 ezer forint. Így ha valaki hármat-négyet elpusztít, az már bűncselekménynek számít. Sokan idegenkednek ettől az apró teremtménytől, holott az emberre teljesen ártalmatlan. Emellett igen hasznos is, hiszen egy denevérkolónia élete során 12,5 tonna szúnyogot, illetve apró rovart fogyaszt el.

A denevér a téli időszakra hibernálja magát, így ez akár már ezekben a napokban is megtörténhet. Az állatok jellemzően különféle repedésekben, panelhézagokban húzódnak meg. Így tehát az elkövetkező időszakban nem igen találkozhatunk velük. Ha azonban mégis, akkor értesítsük valamelyik természetvédő szervezetet, akik szakszerűen tudnak eljárni ilyen esetekben.