Helyére került az új, biztonságos gyalogátkelő híd az Ifjúsági Parknál
Fejlesztés
2024. ápr. 24.

Helyére került az új, biztonságos gyalogátkelő híd az Ifjúsági Parknál

Végső helyére került a Március 15. utat az Ifjúsági Parkkal összekötő híd. A közel három tonnás acél hidat daruval emelték a helyére. Hamarosan újra birtokba vehetik a gyalogosok.

Nagy teherbírású daru tolatott ma a Március 15. úti presszó mellett. Majd hamarosan a kamion is megérkezett, amely az új, acélszerkezetű hidat szállította a helyszínre. A közelmúltban számoltunk be arról, hogy a fából készült átkelőt az ÓVI munkatársai elbontották, csupán az acél tartószerkezet maradt meg. A híd korszerűsítése időszerű volt, hiszen balesetveszélyessé vált rajta a közlekedés.

„Itt a Füzes melletti híd körülbelül 15 évvel ezelőtt készült fenyőfa elemekből. A tartószerkezete acél. A fenyőfa sajnos elkorhadt, többször javítottuk már, többször felújítottuk, kezeltük. Szükségessé vált egy acélelemekkel való felújítás” - mondta Dubovinszky László, az ÓVI műszaki tanácsadója.

A szakemberek több szempontot is figyelembe vettek, amikor a híd felújítása szóba került. A fő tényező az időtállóság volt.

„Már korábban javításra is került a Füzesnél található fa híd, de mostanra annyira balesetveszélyessé vált, hogy a gyalogosok által használt szerkezetét el kellett bontani. Azért, hogy a jövő számára építsük, és ne csak 5 vagy 10 évig legyen használható, egy olyan fém szerkezetet rendelt meg az önkormányzat, amely hosszú évtizedeken át biztonsággal lesz használható a jövőben” - hangsúlyozta Janiczak Dávid, polgármester.

Az acélszerkezet helyreillesztése azonban nem volt könnyű feladat. A hely szűkössége, illetve a Hangony-patak mellett lévő villanyoszlopok megnehezítették a munkások dolgát. Janiczak Dávid a daru fülkéjébe beülve a híd igazításánál is segített a szakembereknek. Végül siker koronázta az erőfeszítéseket, az új átkelő elfoglalta végső helyét, így hamarosan ismét birtokba vehetik a gyalogosok.