Megemlékezéssel és ünnepi műsorral kezdődött a Tavaszi Apáczai Napok
Oktatás
2024. ápr. 23.

Megemlékezéssel és ünnepi műsorral kezdődött a Tavaszi Apáczai Napok

A fenntarthatóság jegyében telnek a napok a táblai iskolában. A héten kezdődött a Tavaszi Apáczai Napok, amelynek keretében a környezetvédelemre fókuszálnak.

Széplaky Béla egykori igazgatóról emlékeztek meg a Tavaszi Apáczai Napok megnyitóján. Az iskola falán kiállított emléktáblánál gyűltek össze a dolgozók, hozzátartozók és a vendégek. Béla bácsi élete és tanári pályafutása került egy pár percre középpontba, akinek céltudatossága, műveltsége példaként szolgált mindannyiuk számára. Összetartó közösséget épített az akkori nevelőkből és tanítványokból.

„Intézményünk idén ünnepli fennállásának 55. évfordulóját, ez nagy öröm számunkra. Immáron ötödik alkalommal koszorúzzuk meg a Széplaky emléktáblát. Nagyon fontos ez számunkra, nem csak a családnak, de az intézmény valamennyi dolgozójának és tanítványának is, hogy egy olyan egyéniségre emlékezzünk, aki méltón régi hírnevet adott iskolánknak. Béla bácsi egy olyan személyiség volt, aki akár emberiségét, akár munkásságát tekintve egy példaértékű pedagógus volt, és intézményünk nagy örömmel gondol vissza a régmúlt időkre” - mondta Pénzesné Barta Krisztina, az Ózdi Apáczai Csere János Általános Iskola igazgatója.

Az ünnepség az intézmény falain belül folytatódott. Verseléssel és a nyolcadikosok keringőjével kezdődött a műsor. Idén a Tavaszi Apáczai Napok keretében rendezik a Fenntarthatósági Témahetet, ezért a tanulók a környezet megóvására fókuszálnak. Az alsó tagozatos diákok méhecskék, virágok és erdei állatok bőrébe bújva zenés-verses előadást mutattak be. Az apróságok több mondókát és éneket is megtanultak a nagy napra.

„Öt osztály produkcióját láttuk. A témahéttel kapcsolatosan készültünk a gyerekekkel közösen tavaszi szünet után. Én a másodikosoknak tanítottam meg ezt a műsort. Nagyon élvezték a gyerekek, hiszen az állatokat, a természetet mutattuk be, és kirándulni is nagyon szeretnek” - emnelte ki Bártfainé Balogh Anita, pedagógus.

A diákok minden nap színes programokon vehetnek részt. Lesznek témaórák, Föld napi vetélkedő, egészségvédelem és megőrzés, de szerveztek sportra épülő napot is. A hét zárásaként a szülőknek újra előadják bemutatkozó műsoraikat majd az osztályok.