Adóbevallás, kedvezmény, felajánlás. Március 15 -től már elérhetőek a bevallás tervezetek az eSZJA oldalon
Hírek
2024. ápr. 9.

Adóbevallás, kedvezmény, felajánlás. Március 15 -től már elérhetőek a bevallás tervezetek az eSZJA oldalon

A NAV elkészítette a személyi jövedelemadó tervezeteket. Az SZJA 1+1 százalékáról rendelkezhetünk elektronikusan és papíron is. A beadási határidő május 21.

Kedvezmények, visszatérítés, beszámoló. Lassan itt az ideje annak, hogy foglalkozzunk a személyi és jövedelemadó bevallásunkkal. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal már elkészítette a tervezeteket, melyeket Ügyfélkapun keresztül ellenőrizhetünk.

„Meg tudja nézni, hogy milyen kifizetőktől, milyen összeget kapott, milyen adót vallottak be neki, milyen adót vontak le és a kedvezményeket is tudja ellenőrizni. Azok a magánszemélyek, akiknek csak – idézőjelben egy vagy kettő, de alkalmazotti bevételük volt, azoknak azt gondolom, hogy különösebb tevékenységük vagy feladatuk nincsen” - mondta Nagy Sándorné Havelant Erika, az Eréval Auditor Kft. ügyvezető igazgatója.

Azoknak a magánszemélyeknek, akiknek nem volt munkabéren kívül más adóköteles jövedelme, illetve nincs igénybe nem vett adókedvezménye, további teendőjük nincs. Május 21-én a NAV automatikusan elfogadja a tervezetet, ezzel a bevallás teljesül. Akinek valamilyen kedvezmény járt 2023-ban az SZJA-ból, de év közben nem vette igénybe, az az érvényesítés után egy összegben juthat hozzá a pénzhez.

„Tudomásom szerint már megérkeztek az adóbevallás tervezetek, amit általában nálunk mindig a feleségem intéz. Minden évben egy bizonyos szervezetnek szoktuk az adónk egy százalékát felajánlani. Általában beteg gyerekeket célozva ezzel, hogy nekik tudjunk segíteni az egy százalékkal” - nyilatkozta Csipkés Róbert.

A NAV webes szja-kitöltő programját használóknak fontos, hogy mentsék az esetleges módosítást, és csak azután küldjék be a dokumentumot az adóhivatalhoz. A papír alapú bevallásnál mindenképpen alá kell írni a főlapot, különben a nyilatkozat érvénytelen. Az SZJA egy százalékát felajánlhatjuk egy regisztrált civil szervezetnek, további 1 százalékát pedig egy technikai számos vallási közösségnek vagy a kiemelt költségvetési előirányzatnak, ami idén a Nemzeti Tehetség Program.